Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

11. 10. 2019 14:32

Premiér Andrej Babiš navštívil VFN v Praze, s vedením jednal o nutnosti budoucích investic

Ředitel Všeobecné fakultní nemocnice David Feltl seznamuje premiéra Babiše s areálem nemocnice, 11. října 2019.
Ředitel Všeobecné fakultní nemocnice David Feltl seznamuje premiéra Babiše s areálem nemocnice, 11. října 2019.
Premiér Andrej Babiš spolu s ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem navštívili v pátek 11. října 2019 Všeobecnou fakultní nemocnici v Praze. S vedením nemocnice diskutovali o probíhající výstavbě nového urgentního příjmu, o současném nevyhovujícím stavu některých budov i nutných budoucích investicích.

Předseda vlády se na začátek návštěvy Všeobecné fakultní nemocnice v Praze setkal s vedením. Spolu s ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem diskutovali například o probíhající výstavbě nového urgentního příjmu. Výstavba urgentního příjmu je pro VFN jednou z klíčových priorit. A to i s ohledem na důležitost nemocnice v systému akutní péče v Praze a Středočeském kraji.  Náklady na výstavbu nového pavilonu a úpravy těch stávajících tvoří dohromady přes 285 milionů korun. Stavba nového pavilonu začne v roce 2020, s otevřením se pak počítá v průběhu roku 2022.

Společně s panem ředitelem a panem ministrem jsme identifikovali, co je zde potřeba. To první je centrální urgentní příjem. Na tuto nemocnici se v minulosti zapomnělo a je to škoda. Jsou zde pracoviště, která jsou světovou špičkou. Nemocnice je známá například svými výsledky v onkologii,“ uvedl Andrej Babiš.

Dalším důležitým tématem byl současný nevyhovující stav některých budov a s tím spojené budoucí investice. Nemocnice se v posledních desetiletích nedočkala žádné výrazné investice a poslední nová budova zde byla postavena v roce 1976. Mezi lety 2016 a 2020 probíhají v nemocnici investiční projekty v celkové výši 400 milionů korun.

Mezi budoucí investice Všeobecné fakultní nemocnice patří například vznik sdruženého laboratorního pavilonu, na který již Ministerstvo zdravotnictví schválilo investici ve výši 1,5 miliardy korun.  Druhým bodem, který by měl zlevnit a zefektivnit provoz nemocnice je opuštění některých klinik v samostatných budovách. Místo nich se plánuje výstavba dvou nových budov a jednoho monobloku. „Tato nemocnice je rozprostřena asi na 20 místech po celé Praze. Jde o to, aby se zcentralizovala místa z celé Prahy sem na jedno místo,“ doplnil předseda vlády.

Všeobecná fakultní nemocnice v Praze, která si příští rok připomene 230 let od založení, patří mezi největší a nejvýznamnější zdravotnická zařízení v ČR. V mnoha ohledech je dokonce unikátní. Například v objemu superspecializované péče, která ve VFN tvoří skoro pětinu veškeré poskytované péče. Také na poli vědy a výzkumu, kde je VFN ve spolupráci s 1. LF UK největším výzkumným medicínským pracovištěm v ČR.

 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie