Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

11. 6. 2019 19:04

Premiér Andrej Babiš podpořil snahu Severní Makedonie o vstup do EU, navštívil tu i české policisty

Premiér Andrej Babiš navštívil Republiku Severní Makedonie, s předsedou vlády jednal o podpoře vstupu země do EU.
Premiér Andrej Babiš navštívil Republiku Severní Makedonie, s předsedou vlády jednal o podpoře vstupu země do EU.
Premiér Andrej Babiš navštívil v úterý 11. června 2019 Republiku Severní Makedonie. Během oficiální návštěvy jednal s představiteli vlády, navštívil oblast makedonsko-řeckých hranic a setkal se tu s českými policisty, kteří v Severní Makedonii pomáhají se zvládáním migrační krize.

Oficiální návštěvu Severní Makedonie zahájil premiér Babiš pracovní snídaní s místopředsedou vlády Kočem Angjuševem, ministrem financí Draganem Tevdovským, ministrem hospodářství Krešnikem Bektešim a ministrem zemědělství Ljupcou Nikolovským. Během pracovní snídaně společně řešili především možnosti zapojení českých firem do modernizace země a také rozšíření vzájemného obchodu.

Český premiér následně odjel na Úřad vlády Republiky Severní Makedonie, kde byl oficiálně přivítán premiérem Zoranem Zaevem. Oba politici navázali na vzájemné jednání, které proběhlo na okraj summitu 17 + 1 v Dubrovníku. Kromě ekonomických témat se dotkli i plánovaného přistoupení Severní Makedonie do Evropské unie. Andrej Babiš svůj protějšek mimo jiné ujistil, že česká podpora začlenění Severní Makedonie trvá a že bude na červnovém zasedání Evropské rady prosazovat, aby přístupová jednání byla zahájena co nejdříve.

„Myslím, že teď nastal pro Severní Makedonii skutečně klíčový čas na to, aby – a já doufám, že tomu tak bude – za devět dní Evropská rada potvrdila zahájení přístupových rozhovorů Severní Makedonie k Evropské unii. Evropští politici vám to slíbili, když splníte podmínky. Patnáct let se o tom mluvilo a je skvělé, že konečně jste našli i společnou řeč s Řeckem, že jste vyhověli podmínkám, že jste dokonce změnili název země, Ústavu. A ti evropští politici by teď měli, a musí dodržet své slovo, protože pokud by se tak nestalo, bylo by to velice demotivační pro vaše občany a pro celý region,“ prohlásil premiér Andrej Babiš na tiskové konferenci s premiérem Zaevem. „Slíbil jsem panu premiérovi, že Česká republika jednoznačně podporuje zahájení rozhovorů, a jsem přesvědčen, že za Severní Makedonií stojí i celá V4,“ dodal.

Následně se premiér Babiš setkal v budově Parlamentu Republiky Severní Makedonie s předsedou Shromáždění Severní Makedonie Talatem Džaferim. Předseda zákonodárného sboru Andreji Babišovi poděkoval za českou podporu vstupu Severní Makedonie do NATO a EU i za pomoc, kterou Česká republika jeho zemi poskytuje pro zvládnutí migrační krize.

Po slavnostním obědě s předsedou vlády Zoranem Zaevem se česká delegace přesunula na makedonsko-řeckou hranici. Na hraničním přechodu Bogorodica premiér Babiš jednal s místopředsedou vlády a ministrem vnitra Oliverem Spasovskim o aktuálnímu vývoji migrační situace a vzájemné spolupráci obou zemí při potírání nelegální migrace. Český premiér si pak prohlédl tzv. kámen 59, místo na řecko-makedonské hranici, které už leží v schengenském prostoru a kde se od roku 2015 nacházel prozatímní záchytový tábor pro migranty.

Pracovní návštěvu Severní Makedonie český premiér završil v Gevgeliji setkáním s českými policisty, kteří slouží na hranicích v Severní Makedonii. Od února 2016, kdy Česká republika s vysíláním svých policistů na pomoc makedonským kolegům začala, se tu vystřídalo celkem 1 014 českých policistů. Ve spolupráci mezinárodní policejní jednotky se podařilo odhalit 14 943 pokusů o nelegální překročení řecko-makedonské hranice. Česko také Severní Makedonii přispělo darem ve výši celkem 4 miliony eur na podporu a rozvoj jejích ozbrojených sil. Předseda vlády českým policistům v Gevgeliji osobně poděkoval za jejich práci i za šíření dobrého jména České republiky.

„Pro mě je to velice cenná návštěva a jsem rád, že jsem tu mohl být a naučil jsem se zase plno věcí,“ uvedl premiér Babiš a připomněl své předchozí podobné návštěvy námořní operace Sophia a centrály agentury Frontex. „Chtěl bych poděkovat tehdy Makedonii, dnes Severní Makedonii, že vlastně zastavila nelegální migraci, protože v tom vlastně zůstala sama. Považuji za absurdní, že ze schengenského prostoru přicházely statisíce migrantů do neschengenského prostoru,“ podotkl.

Premiér připomněl dlouhodobý postoj České republiky k migračním kvótám a konkrétní pomoc, kterou Česká republika při řešení migrační krize postiženým zemím poskytuje. „Máme tu náš kontingent 40 policistů, o kterých slyším samou chválu. Já jim samozřejmě také moc děkuji, že tu jsou, že je tu Česká republika vidět. Poskytli jsme i materiální pomoc a určitě v tom budeme pokračovat, protože je důležité, aby Evropa zásadním způsobem problém nelegální migrace vyřešila,“ dodal český premiér. Za systémové řešení označil například pomoc šesti milionům syrských migrantů, kteří čekají na návrat do vlasti, či mít konkrétní plán pomoci rozvoji afrických zemí.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie