Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

17. 12. 2019 14:42

Premiér Andrej Babiš přijal premiéra Severní Makedonie Zorana Zaeva

Premiér Andrej Babiš přijal premiéra Republiky Severní Makedonie, 17. prosince 2019.
Premiér Andrej Babiš přijal premiéra Republiky Severní Makedonie, 17. prosince 2019.
V úterý 17. prosince 2019 premiér Andrej Babiš přijal v Kramářově vile předsedu vlády Republiky Severní Makedonie Zorana Zaeva.

Setkání premiéra Babiše s premiérem Zaevem bylo pokračováním předchozích rozhovorů. V červnu 2019 navštívil předseda vlády České republiky Severní Makedonii, kde byla tématem mimo jiné podpora České republiky pro brzké členství Severní Makedonie v Evropské unii. „S premiérem Zoranem Zaevem jsme přátelé. V letošním roce jsme se viděli třikrát. V září jsme pořádali za V4 setkání s partnery ze západního Balkánu,“ připomněl český premiér.

Andrej Babiš a Zoran Zaev v Kramářově vile jednali o integraci Severní Makedonie do Evropské unie a Severoatlantické aliance, migraci, obranné a ekonomické spolupráci.

“V březnu příštího roku bude zasedat Evropská rada, která bude mít rozhovory o vstupu Severní Makedonie do Evropské unie znovu na stole. Doufám, že tentokrát se již domluvíme a zahájíme přístupová jednání. Jsem také velmi rád, že se Severní Makedonie brzy stane novým členským státem NATO. Členství v NATO jistě zvýší bezpečnost a stabilitu našeho širšího euroatlantického prostoru,“ řekl po jednání Andrej Babiš.

Na ochraně hranic Republiky Severní Makedonie a boji proti nelegální migraci se podílejí také čeští policisté. Do dnešního dne bylo do Severní Makedonie vysláno 1 147 příslušníků Policie České republiky.

„V červnu jsem při návštěvě Severní Makedonie navštívil naše policisty, byl jsem na tom kritickém bodě hranice, kudy přicházely tisíce nelegálních migrantů, paradoxně ze schengenského prostoru, z Řecka. Musím vyzdvihnout roli Severní Makedonie. Byla klíčovým partnerem nejen pro Českou republiku, ale pro celou Evropskou unii při řešení nelegální migrace. Oceňujeme zodpovědné úspěšné úsilí o uzavření takzvané západobalkánské migrační trasy,“ dodal český premiér.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie