Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

28. 10. 2018 15:09

Premiér Andrej Babiš se v rámci oslav 100. výročí založení republiky zúčastnil pietního aktu na Vítkově i vojenské přehlídky na Evropské třídě

Český premiér Andrej Babiš a slovenský premiér Peter Pellegrini během pietního aktu ke 100. výročí založení Československa na Vítkově.
Český premiér Andrej Babiš a slovenský premiér Peter Pellegrini během pietního aktu ke 100. výročí založení Československa na Vítkově.
Premiér Andrej Babiš se v neděli 28. října 2018 zúčastnil vyvrcholení oslav 100. výročí založení Československa. Spolu se slovenským předsedou vlády Peterem Pellegrinim nejprve položili věnce u Národního památníku na Vítkově, poté uctili památku Milana Rastislava Štefánika na Petřínském vrchu a po neformálním obědě společně s prezidentem republiky Milošem Zemanem a dalšími vzácnými hosty sledovali slavnostní vojenskou přehlídku na Evropské třídě.

Pietní akt ke 100. výročí vzniku samostatné Československé republiky u Národního památníku na Vítkově zahájila státní hymna České republiky. Oba premiéři, Andrej Babiš a Peter Pellegrini, položili na pietní místo věnce a poté se přesunuli k hrobu armádního generála Aloise Eliáše. Památku účastníka domácího odboje za druhé světové války a předsedy protektorátní vlády, který byl 19. června 1942 za svou odbojovou činnost nacisty popraven, uctili položením květiny.

Oba premiéři pak společně s předsedou Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Radkem Vondráčkem a předsedou Národní rady Slovenské republiky Andrejem Dankem položili věnce u sochy Milana Rastislava Štefánika na Petřínském vrchu. Milan Rastislav Štefánik je společně s Tomášem Garriguem Masarykem a Edvardem Benešem považován na zakladatele Československa. Byl členem Národní rady v Paříži a v letech 1918–1919 československým ministrem vojenství. Tragicky zahynul při letecké katastrofě během návratu do vlasti 4. května 1919.

Český premiér Andrej Babiš a slovenský premiér Peter Pellegrini poté společně neformálně poobědvali a přesunuli se na vyvrcholení oslav stého výročí československé státnosti – na slavnostní vojenskou přehlídku na Evropské třídě v Praze. Vojenská přehlídka za účasti prezidenta republiky Miloše Zemana, představitelů Parlamentu ČR a vlády a dalších významných hostů se konala opět po deseti letech v nebývalém rozsahu. Kromě příslušníků Armády ČR a jejich techniky před hosty defilovali také příslušníci Policie ČR, Zdravotnické záchranné služby, Hasičského záchranného sboru, Celní správy a Městské policie hlavního města Prahy.

Večer se premiér Andrej Babiš zúčastní slavnostního večera spojeného s předáváním nevyšších státních vyznamenání na Pražském hradě.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie