Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

10. 6. 2020 12:04

Premiér Babiš a další vysocí ústavní činitelé uctili památku obětí vyvraždění Lidic

Premiér Andrej Babiš si na pietním aktu k 78. výročí vyhlazení Lidic připomněl památku obětí nacistického běsnění, 10. června 2020.
Premiér Andrej Babiš si na pietním aktu k 78. výročí vyhlazení Lidic připomněl památku obětí nacistického běsnění, 10. června 2020.
Před 78 lety, 10. června 1942, vyvraždili nacisté v odvetě za smrt zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha obec Lidice na Kladensku. Památku obětí uctili ve středu 10. června 2020 při pietním aktu v lidickém památníku premiér Andrej Babiš, prezident Miloš Zeman, předsedové obou komor Parlamentu ČR Miloš Vystrčil a Radek Vondráček, ministr kultury Lubomír Zaorálek a další významní hosté.

Pietní akce byla letos poprvé v historii neveřejná a v omezeném rozsahu kvůli preventivním opatřením proti šíření koronaviru. Kromě vysokých ústavních činitelů si památku obětí tradičně připomněli i přeživší a příbuzní obětí.

„Je to samozřejmě velice důležité, hlavně pro mladou generaci. Jsem velice rád, že jsme měli možnost vzdát úctu obětím té nacistické zrůdnosti a také pozdravit děti přeživších. Myslím, že bohužel už zůstali jen dva přeživší. I v rámci těch omezení kvůli viru je velice dobré, že jsme tu byli zastoupeni všichni nejvyšší ústavní činitelé. Já sem chodím každý rok,“ uvedl předseda vlády a připomněl i své návštěvy Izraele a Osvětimi, kde rovněž vzdal úctu obětem nacistického běsnění.

„Není to až tak dávno, co se to stalo, a člověk vždycky přemýšlí, jak je možné, že něco takového, takové zločiny a zrůdnosti, lidé dokázali. Je potřeba si to připomínat, je potřeba to říkat mladým,“ dodal premiér Babiš.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Fotogalerie [F] fotogalerie