Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

9. 6. 2020 17:15

Premiér Babiš a ministr Metnar poděkovali armádním medikům

Premiér Babiš a ministr Metnar poděkovali armádním medikům, 9. června 2020.
Premiér Babiš a ministr Metnar poděkovali armádním medikům, 9. června 2020.
Předseda vlády Andrej Babiš a ministr obrany Lubomír Metnar dnes navštívili Fakultu vojenského zdravotnictví Univerzity obrany v Hradci Králové, aby poděkovali vojenským medikům za jejich pomoc během koronavirové krize a při té příležitosti se seznámili s činností této vzdělávací a vědecké instituce.

Premiéra s ministrem uvítali na půdě univerzity její představitelé, rektor-velitel Univerzity obrany brigádní generál Bohuslav Přikryl a děkan fakulty Pavel Boštík, který na úvod seznámil hosty s činností fakulty.

Na jednání s vedením univerzity a fakulty se předseda vlády zajímal do hloubky o systém přípravy vojenského zdravotnického personálu na vojenské vysoké škole, který je v rámci států NATO spíše výjimkou. Zjišťoval také možnosti pro navýšení vzdělávacích kapacit nejen pro resort obrany, ale také pro případnou potřebu ministerstev spravedlnosti a vnitra. 

Nejdůležitější část návštěvy předsedy vlády a ministra obrany na Fakultě vojenského zdravotnictví představovala beseda se studenty, kteří se podíleli na plnění úkolů v rámci opatření proti šíření nemoci COVID-19. „Chci poděkovat všem studentům, kteří pomáhali občanům naší země v boji proti koronaviru,“ zdůraznil předseda vlády.

Na své nasazení se vojenští medici připravovali od počátku epidemiologické krize. Již na konci března se první skupina studentů zapojila do vznikajícího projektu Chytré karantény a postupně je následovali další. Téměř sto mediků působilo nakonec prakticky na všech krajských hygienických stanicích, především na telefonních linkách, kde kontaktovali osoby, které se dostaly do potenciálního kontaktu s nakaženými.

Další studenti a pracovníci fakulty pomáhali ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové, ve vybraných objektech Ministerstva obrany a dalších armádních zdravotnických zařízeních.

K poděkování premiéra se připojil i ministr obrany, který ocenil činnost studentů a dalších příslušníků fakulty v boji proti koronaviru. „Bylo pro mě velkým potěšením, když mi volali hejtmani a ředitelé nemocnic, děkovali za poskytnutou pomoc a chválili práci, kterou odvedli naši zdravotníci. Vážím si vaší práce a chci vám za vaše nasazení osobně poděkovat,“ uvedl ministr obrany.

Na besedě se studenty předseda vlády uvedl, že jeho prioritou jsou investice do zdravotnictví, včetně vojenského. „Koronavirová krize nám ukázala nutnost posílit systém vzdělávání zdravotnického personálu, zvýšit motivaci i společenské uznání lékařů, sester a dalšího zdravotnického personálu,“ poznamenal Andrej Babiš.

Předseda vlády a ministr obrany zakončili návštěvu fakulty předáním darů, které zkvalitní život na studentském internátě.

Fakulta vojenského zdravotnictví je jediným vzdělávacím a hlavním vědecko-výzkumným centrem resortu obrany v oblasti zdravotnictví. Připravuje vojenské lékaře, zubaře, farmaceuty a zdravotnické záchranáře a je centrem jejich celoživotního vzdělávání. Ve vědecko-výzkumné činnosti se profiluje zejména v oblasti epidemiologie, urgentní medicíny, medicíny katastrof a ochrany proti biologickým, chemickým a nukleárním hrozbám.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie