Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

22. 11. 2018 17:17

Premiér Babiš: Chceme, aby ČEZ postavil v Dukovanech nový blok jaderné elektrárny

Premiér Andrej Babiš se zúčastnil semináře Občanské bezpečnostní komise Dukovany ve Valči na Třebíčsku
Premiér Andrej Babiš se zúčastnil semináře Občanské bezpečnostní komise Dukovany ve Valči na Třebíčsku
Premiér Andrej Babiš a ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková se ve čtvrtek 22. listopadu 2018 zúčastnili semináře Občanské bezpečnostní komise Dukovany ve Valči na Třebíčsku. Shodli se, že jaderná energetika je a musí být součástí energetického mixu České republiky. Vláda je připravena podpořit investici ČEZ do výstavby nového jaderného bloku v Dukovanech.

Premiér Andrej Babiš po jednání jednoznačně popřel, že by vláda ustoupila od záměru výstavby nového bloku Jaderné elektrárny Dukovany. „Vzniklo tu nedorozumění, protože se do prostoru dostalo, že chceme jen prodlužovat životnost Dukovan. Není to pravda. My samozřejmě musíme analyzovat všechny možnosti, ale jasně jsme řekli, a myslím, že to všichni slyšeli, že vláda chce, aby ČEZ postavil nový blok v Dukovanech,“ uvedl předseda vlády.

Podle premiéra Babiše je vláda přesvědčena, že výstavba nového bloku JE Dukovany bude efektivní investicí s návratností vynaložených prostředků. Proto je vláda připravena tuto investici podpořit. „Jasně jsme řekli ČEZ, že jako stát jsme připraveni tuto investici podpořit tím, že ji budeme garantovat jako druzí v pořadí za ČEZ dceřiné společnosti, do níž by měla být vložena aktiva Dukovan nebo i Temelína společně, a na tu společnost udělat soutěž,“ prohlásil předseda vlády.

Vláda se podle premiéra problematikou budoucnosti jaderné energetiky intenzivně zabývá. Uvedl, že je mimo jiné nutné udělat inventuru energetické koncepce a zdrojů, které Česká republika má. „Je třeba vnímat, co se děje ve světě. Že například investice do jádra ve Finsku má zpoždění dvanáct let, na Slovensku šest let a je to dražší o tři miliardy eur. Také je třeba analyzovat nové technologie,“ konstatoval.

Vláda podle premiéra Babiše jakožto majoritní akcionář učiní maximum, aby management firmy ČEZ přesvědčila o nezbytnosti a výhodnosti této investice.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Fotogalerie [F] fotogalerie