Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

14. 8. 2018 12:05

Premiér Babiš jednal o využití bezpilotních civilních letounů při boji s migrací

Andrej Babiš jednal v Primoco UAV o využití bezpilotních civilních letounů při boji s migrací, 14. srpna 2018.
Andrej Babiš jednal v Primoco UAV o využití bezpilotních civilních letounů při boji s migrací, 14. srpna 2018.
V úterý 14. srpna 2018 navštívil předseda vlády Andrej Babiš společnost Primoco UAV v Praze. S jejím vedením jednal o možnosti využití bezpilotních civilních letounů při monitoringu nelegálních migrantů ve Středozemním moři.

Podle premiéra Babiše by se české bezpilotní letouny mohly zapojit do monitoringu italského pobřeží a Středozemního moře. Na konci srpna chce o jejich využití mluvit také s italským premiérem Giuseppem Contem a maltským premiérem Josephem Muscatem.

Dnes je převaděčství obrovský byznys, ve kterém údajně pracuje 40 tisíc lidí, kteří vydělávají miliardy euro. Evropa musí intenzivně bojovat proti převaděčům a pašerákům. Naše vláda může v rámci jednání nabídnout pomoc, kdy by tato letadla mohla monitorovat pobřeží,“ uvedl předseda vlády Andrej Babiš.

Zároveň je podle premiéra Babiše důležité zrevidovat práci agentury Frontex a zaměřit se především na pomoc lidem v zemích jejich původu tak, aby došlo k úplnému zastavení ekonomických migrantů.

Bezpilotní civilní letouny dokáží i díky tepelným senzorům odhalit a sledovat čluny s nelegálními migranty, sledovat pobřežní vody i pomáhat při záchranných operacích. Slouží také například v zemědělství, stavebním inženýrství či hornictví.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Fotogalerie [F] fotogalerie