Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

22. 1. 2018 14:06

Premiér Babiš jednal s bulharským premiérem Borisovem o prioritách Bulharska během předsednictví v Radě EU

Předseda vlády Andrej Babiš jednal s bulharským premiérem Bojkem Borisovem, 22. ledna 2018.
Předseda vlády Andrej Babiš jednal s bulharským premiérem Bojkem Borisovem, 22. ledna 2018.
Předseda vlády Andrej Babiš navštívil v pondělí 22. ledna 2018 Bulharskou republiku. V Sofii se setkal s premiérem Bojkem Borisovem a prezidentem Rumenem Radevem. Tématem jednání byla vzájemná bilaterální spolupráce a především aktuální evropské otázky spojené s bulharským předsednictvím v Radě Evropské unie.

Premiér Babiš popřál na začátku jednání předsedovi vlády Bulharské republiky úspěch při půlročním předsednictví v Radě EU, které Bulharsko převzalo od Estonska 1. ledna 2018. Premiéři společně diskutovali o zásadních otázkách Evropské unie, jako je rozpočet, migrace či institucionální otázky. Předsedové vlád se shodli, že unijní rozpočet by se měl zaměřit i na migraci, obranu a bezpečnost.

Premiéři jednali i o rozšíření schengenského prostoru. Česká republika bude nadále podporovat rozšíření prostoru o všechny země, které splňují potřebné podmínky. „Jednoznačně podporujeme vstup Bulharska do Schengenu. Je velice důležité, aby se Evropa zamyslela nad jeho fungováním. Nerozumím tomu, proč Řecko je v Schengenu a proč tam není Bulharsko, Rumunsko a Chorvatsko. Proč nebráníme evropský kontinent jako takový a proč stále mluvíme o obraně vnějších hranic, ale reálně boj proti pašerákům a ochrana hranic zatím nepřinesly uspokojivé výsledky,“ uvedl předseda vlády ČR Andrej Babiš.

Důležitým tématem rozhovoru byla migrace a reforma společného azylového systému, zejména pak nařízení Dublin IV. Premiér Babiš při jednání zdůraznil předcházení migrační krizi funkčními řešeními, především ochranu vnějších hranic, působení ve třetích zemích původu a tranzitu, boj proti pašerákům a převaděčům nebo návratovou politikou s cílem snížit migrační tlaky. ČR je v této oblasti dlouhodobě aktivní, a to jak v podobě finanční, tak i materiální pomoci. Český premiér také označil za nepřijatelné, aby jakákoliv reforma azylového systému obsahovala povinné kvóty, které se opakovaně ukázaly jako nefunkční řešení.

Diskutovalo se také o dvojí kvalitě potravin. Bulharsko k této problematice uspořádá 30. dubna 2018 summit, kterého se Česká republika zúčastní.

Premiér Andrej Babiš na závěr jednání pozval bulharského premiéra Bojka Borisova k návštěvě Prahy.

Následně se předseda vlády Andrej Babiš setkal s prezidentem Bulharské republiky Rumenem Radevem. Společně hovořili o vzájemných bilaterálních vztazích a prohlubování hospodářské spolupráce. Obrat vzájemného obchodu mezi oběma zeměmi roste a již třetím rokem přesáhl 1 miliardu eur. Během hovoru se oba partneři zaměřili také na oblast cestovního ruchu a téma Bulharska jako znovu objeveného cíle pro dovolené českých turistů. V této souvislosti ocenili spolupráci českých a bulharských policistů během letní sezóny.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie