Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

15. 5. 2018 18:09

Premiér Babiš jednal s děkany lékařských fakult o zvýšení počtu mediků

Premiér Babiš jednal ve Strakově akademii s děkany lékařských fakult o zvýšení počtu mediků, 15. května 2018.
Premiér Babiš jednal ve Strakově akademii s děkany lékařských fakult o zvýšení počtu mediků, 15. května 2018.
Na Úřadě vlády ČR se v úterý 15. května 2018 uskutečnilo setkání předsedy vlády Andreje Babiše, ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha, ministra školství, mládeže a tělovýchovy Roberta Plagy a děkanů lékařských fakult v České republice. Hlavním tématem bylo navýšení rozpočtu lékařských fakult na nárůst počtu mediků a zlepšení podmínek akademických pracovníků. Jednání se zúčastnil také ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR Ladislav Dušek.

Podle premiéra Andreje Babiše je nyní na mnoha místech výrazně ohrožena zdravotní péče nedostatkem lékařů, zejména jejich výrazným demografickým stárnutím. V období po roce 2019 tak hrozí propad kapacity lékařů z důvodů odchodu do důchodu. Navýšením finančních prostředků chce vláda přispět k řešení této situace. Zároveň je nezbytné paralelně řešit podporu mladých lékařů, aby neodcházeli do zahraničí anebo mimo resort zdravotnictví.

Je překvapující, že máme všude nedostatek lékařů. Například v Ústí nad Labem, kde jsme byli včera, chybí 60 lékařů a 200 sester a nikdo to neřešil.  Domluvili jsme se, že během 10 let by šlo o nárůst prostředků pro lékařské fakulty o zhruba 6,5 miliardy korun a počet nových studentů by narůstal postupně od příštího roku zhruba o 15 procent. Dnes je základní problém, že nejsou učitelé, kteří by učili budoucí lékaře. Budu se snažit, abychom to řešili už od 1. září, tam jde o částku 135 milionů korun. Je to dlouhodobá věc, dlouhodobě neřešená a chceme to takovýmto způsobem řešit i se zaměřením na jednotlivé specializace,“ uvedl předseda vlády Andrej Babiš. 

„Program financování lékařských fakult by měl zejména umožňovat navýšení kapacit přijímaných studentů lékařských oborů o 15 procent, což je podle mě ještě realizovatelné v současných kapacitách fakult,“ uvedl ministr školství, mládeže a tělovýchovy Robert Plaga s tím, že nyní je klíčové začlenit potřebné finance již v rámci přípravy rozpočtu na rok 2019.

Zvýšit by se mělo také odměňování akademických pracovníků tak, aby jejich mzdové podmínky byly konkurenceschopné s těmi v nemocničních zařízeních.

„Bilance počtu lékařů odcházejících do důchodu a absolventů lékařských fakult se v následujících letech nekompromisně blíží do červených čísel. Domluvili jsme se proto s panem premiérem a ministrem Plagou, že do poloviny letošního roku vládě předložíme desetiletý program na navýšení rozpočtu lékařských fakult na zvýšení počtu mediků a učitelů. Spustit by se mohl už v akademickém roce 2019/2020. Situace s nedostatkem lékařů a predikce vývoje v dalších letech jsou natolik vážné, že už není na co čekat, naopak podobné opatření mělo přijít již dávno,“ uzavřel ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Fotogalerie [F] fotogalerie