Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

6. 9. 2018 16:33

Premiér Babiš jednal s eurokomisařkou Creţuovou o budoucím programovém období i aktuálním čerpání evropských fondů

Andrej Babiš jednal v Hrzánském paláci s eurokomisařkou Corinou Creţuovou, 6. září 2018.
Andrej Babiš jednal v Hrzánském paláci s eurokomisařkou Corinou Creţuovou, 6. září 2018.
Ve čtvrtek 6. září 2018 se premiér Andrej Babiš setkal s eurokomisařkou pro regionální politiku Corinou Creţuovou. V Hrzánském paláci spolu mluvili o přípravě budoucího programového období po roce 2021 a aktuálním čerpání evropských fondů.

Z aktuálních programů premiér Babiš zmínil například operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost, kde probíhají intenzivní práce na opatřeních, která by měla vést k brzkému odblokování čerpání. Tématem byly také realokace prostředků. Například část prostředků z nevyčerpaných 14 miliard korun vyčleněných na pokrytí vysokorychlostním internetem navrhuje Česká republika využít v jiných prioritních oblastech.

Pro příští programové období předseda vlády Babiš uvedl, že pro ČR zůstává prioritou dobudování chybějící infrastruktury a zlepšení konkurenceschopnosti hospodářství. Je proto důležitá dostatečná flexibilita a možnost stanovení pravidel na vnitrostátní úrovni.

Tématem byla také příprava budoucího evropského rozpočtu. „Paní eurokomisařce jsem řekl názor naší vlády na evropský rozpočet, který se nám nelíbí. Myslíme si, že není potřeba vydávat tolik peněz na obranu. Jsme členy NATO, navyšujeme rozpočty. Bavili jsme se i o kohezi, která klesá. A hlavně jsem vyslovil přání, abychom mohli o příštích penězích, které máme dostat, rozhodovat,“ uvedl předseda vlády Andrej Babiš.

Premiér Andrej Babiš také ocenil snahu Evropské komise zjednodušit pravidla provádění programů na období 2021–2027 i možnost převodu prostředků mezi fondy.

Ke konci srpna 2018 bylo uzavřeno více než 166 tisíc právních aktů o poskytnutí či převodu podpory v celkové hodnotě více než 350 miliard korun, tedy přes 60 procent hlavní alokace. Realizátorům projektů už bylo proplaceno více než 135 miliard korun.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie