Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

15. 12. 2017 15:22

Premiér Babiš jednal s evropskými státníky o budoucnosti eurozóny a pokroku v brexitu

Jednání Evropské rady, 15. prosince 2017. Zdroj: Evropská rada.
Jednání Evropské rady, 15. prosince 2017. Zdroj: Evropská rada.
Druhý den jednání Evropské rady patřil eurosummitu a jednání ve formátu 27 členských států o brexitu. Evropští státníci se věnovali budoucnosti hospodářské a měnové unie. Na odpoledním zasedání se pak lídři EU27 shodli na dostatečném pokroku ve vyjednávání o brexitu a posunuli tak proces do další fáze.

Stabilita eurozóny je pro Česko velmi důležitá, protože česká ekonomika je na země platící eurem úzce ekonomicky napojena a směřuje do nich velká část našeho exportu. Vzhledem k tomu, že ČR dosud neratifikovala fiskální pakt, dnešního jednání se český premiér Andrej Babiš účastnil v roli pozorovatele. „Vnímám jako chybu, že Česko dosud fiskální pakt neratifikovalo. Dlouhodobě dodržujeme a podporujeme vyrovnané veřejné finance, takže nevidím důvod, proč proces ratifikace zdržovat a mým cílem bude jeho úspěšné dokončení,“ uvedl předseda vlády Andrej Babiš po jednání. Český premiér dále uvedl, že ČR je připravena se podílet na diskusi o dalších krocích k posílení stability eurozóny.

Evropská rada se dnes věnovala také otázce vystoupení Velké Británie z EU, a to ve formátu 27 členských státu bez účasti britské premiérky. Lídři EU27 na návrh unijního vyjednavače Michela Barniera konstatovali, že bylo dosaženo dostatečného pokroku ohledně základních podmínek vystoupení Velké Británie z EU. „Je dobře, že se nám dnes podařilo posunout vyjednávání o brexitu do další fáze. Brexit nebereme na lehkou váhu, ale evropská politika se nesmí smrsknout pouze na jednání o vystoupení Velké Británie. Ta pro nás vždy bude spojencem a je pro nás důležité zachovat s ní co nejlepší vztahy a ochránit práva našich občanů pracujících ve Velké Británii. Nad rámec obchodní dohody bude klíčová především spolupráce v bezpečnosti a obraně,“ řekl český premiér.

Díky dnešní dohodě se vyjednávání o brexitu mohou přesunout do další fáze, během které se budou vyjednavači soustředit na přechodné období a nastavení budoucích vztahů mezi EU a Velkou Británií.

Odpoledním jednáním Evropské rady český premiér Andrej Babiš završil svou první zahraniční cestu v roli předsedy vlády. Včera se v Bruselu setkal s premiéry ostatních zemí V4, předsedou Evropské komise Jean-Claudem Junckerem a předsedou Evropské rady Donaldem Tuskem.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie