Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

17. 12. 2018 15:27

Premiér Babiš jednal s finským premiérem Sipilou o evropských otázkách i školství

Andrej Babiš s finským premiérem Juhou Sipilou v Kramářově vile, 16. prosince 2018.
Andrej Babiš s finským premiérem Juhou Sipilou v Kramářově vile, 16. prosince 2018.
Předseda vlády Andrej Babiš přijal v neděli 16. prosince 2018 v Kramářově vile předsedu vlády Finska Juhu Sipilu. U pracovní večeře spolu jednali o evropských otázkách, školství a rodinné politice nebo o spolupráci v oblasti jaderné energetiky.

„Rád bych poděkoval panu premiérovi za přátelské a konstruktivní jednání. Těší mě, že jsme se letos setkali již podruhé a že se daří naší spolupráci jak na bilaterální, tak na evropské úrovni. Na řadu věcí máme stejný názor a jsou věci, ve kterých bychom se od Finska mohli inspirovat. Zajímal jsem se například o to, jak to ve Finsku funguje s bezplatnými obědy pro děti ve školách nebo jakými opatřeními se Finsko snaží podporovat vyšší porodnost,“ uvedl po jednání premiér Babiš.

Kromě problematiky týkající se školství a podpory rodin s dětmi, se premiéři bavili také o možnostech prohlubování spolupráce v oblasti jaderné energetiky. Finsko má například zkušenosti s výstavbou úložiště jaderného odpadu, což je velmi aktuální téma také pro Českou republiku.

V druhé polovině příštího roku čeká Finsko předsednictví v Radě EU, a důležitým bodem jednání proto byly evropské otázky. Premiéři hovořili zejména o víceletém finančním rámci, jednotném vnitřním trhu a společné bezpečností a obranné politice. Rovněž se shodli na prohloubení vzájemné spolupráce na poli klimatické politiky. V této souvislosti chce Finsko především lépe využívat potenciál, který skýtají nové technologie. V neposlední řadě hovořili předsedové vlád o migraci a oba se shodují, že je zásadní lépe pomáhat ve třetích zemích.

V závěru jednání se premiéři Babiš a Sipilä vyslovili pro užší dialog mezi Visegrádskou skupinou a severskými zeměmi. Vhodnou příležitost poskytne například nadcházející české předsednictví V4, které začíná v polovině roku 2019.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie