Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

11. 3. 2021 19:47

Premiér Babiš jednal s izraelským premiérem Netanjahuem o očkování a spolupráci na výrobě vakcín

Premiér Andrej Babiš s izraelským předsedou vlády Benjaminem Netanjahuem, 11. března 2021.
Premiér Andrej Babiš s izraelským předsedou vlády Benjaminem Netanjahuem, 11. března 2021.
Předseda vlády České republiky Andrej Babiš ve čtvrtek 11. března 2021 jednal v Izraeli s předsedou vlády Izraele Benjaminem Netanjahuem o očkování občanů a vakcínách. Český premiér během návštěvy Jeruzaléma také v hlavním městě státu Izrael slavnostně otevřel novou pobočku zastupitelského úřadu České republiky.

Český premiér jednal v Jeruzalémě se svým izraelským protějškem a následně také s premiérem Maďarska. Hlavními tématy společného jednání předsedů vlád byly vakcinace obyvatel a také spolupráce na výrobě vakcín. Předseda vlády České republiky vyjádřil zájem České republiky o účast v mezinárodním fondu pro vědu a výzkum, jehož vznik v minulém týdnu oznámili premiéři Izraele, Dánska a Rakouska.

Hlavní dvě věci, které zazněly, jsou vlastně dvě nabídky ze strany Izraele. Jsou de facto podobné nebo stejné, jaké nabídli minulý týden, když tady byl rakouský premiér a dánská premiérka, a to znamená, že nám nabízejí možnost participovat na výrobě vakcín, která bude v Izraeli. Myslím, že je to zajímavé, protože dnes jsme v situaci, kdy Evropa nemá vlastní vakcínu. Druhá věc je zelený pas, který tady aplikují pro všechny, kteří se naočkovali, a podle toho mají potom možnost a přístup do jednotlivých míst a postupné otevírání jejich ekonomiky a společnosti. Mají dohody s Řeckem a s Kyprem na vzájemnou akceptaci toho zeleného pasu,“ řekl Andrej Babiš.

Českého premiéra doprovodil expertní tým lékařů, kteří se podílí na vývoji české experimentální léčby. Čeští experti jednali se svými izraelskými kolegy o zkušenostech a nejlepších postupech léčby covid-19. Projednali také možnost využití nového izraelského experimentálního léku na covid v České republice. Lék byl vyvinut ve výzkumné laboratoři Ichilovovy nemocnice, pacientům se podává formou inhalace a vykazuje velmi slibné výsledky.

Premiér Babiš ocenil sdílení zkušeností Izraele v boji proti pandemii covidu a pomoc České republice zasláním pěti tisíc vakcín. Izrael se stal světovým lídrem ve vakcinaci obyvatel a rychle se blíží dosažení kolektivní imunity. „Naši experti měli možnost diskutovat velice detailně zkušenosti s pandemií covid-19. Izrael je velice daleko s očkováním, jsou nejlepší na světě,“ dodal premiér.

Premiér Babiš při své návštěvě v Jeruzalémě slavnostně otevřel novou pobočku zastupitelského úřadu České republiky v Tel Avivu. „Izrael je náš strategický partner a já jsem měl možnost společně s ministrem vnitra a ministrem zahraničí otevřít pobočku našeho zastupitelského úřadu v Jeruzalémě. Myslím, že je to důkaz našeho přátelství s Izraelem, našich tradičních přátelských vztahů,“ řekl předseda vlády České republiky po slavnostním ceremoniálu.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie