Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

30. 11. 2018 15:52

Premiér Babiš jednal s maďarským premiérem Orbánem o posílení vzájemného obchodu i spolupráci V4

Andrej Babiš s maďarským premiérem Orbánem na terase Kramářovy vily, 30. listopadu 2018.
Andrej Babiš s maďarským premiérem Orbánem na terase Kramářovy vily, 30. listopadu 2018.
V pátek 30. listopadu 2018 se předseda vlády Andrej Babiš setkal s předsedou vlády Maďarska Viktorem Orbánem. Během jednání v Kramářově vile spolu mluvili o prohloubení bilaterálních vztahů, dalších příležitostech pro obchodní výměnu i o evropských otázkách. V diskuzi pokračovali na pracovním obědě v Hrzánském paláci.

Premiér Babiš ocenil, že se daří udržovat vysokou frekvenci vzájemných návštěv českých a maďarských nejvyšších představitelů. Obě země navíc pojí blízké vztahy i v oblasti ekonomické, bezpečnostní a kulturní. Významná je rovněž spolupráce v rámci Visegrádské skupiny, z níž premiér Babiš vyzdvihl především zaměření na dialog s evropskými partnery s cílem prohlubování vzájemného porozumění.

Maďarsko je v první desítce nejdůležitějších obchodních partnerů ČR a vzájemná obchodní výměna v posledních letech setrvale roste. Podle premiéra Babiše jsou nové příležitosti pro obchodní spolupráci především v obranném průmyslu, energetice a dopravní infrastruktuře.

Velice se nám daří prohlubovat naši hospodářskou spolupráci, zejména v oblasti obranného průmyslu. Mluvili jsme také o tom, že pan premiér Orbán má konkrétní plán, jak podpořit porodnost v Maďarsku. To je také náš problém. Chceme vytvořit podmínky pro matky, pro mladé rodiny, aby se nestalo, že z ekonomických důvodů nebudou mít děti. To by byla katastrofa,“ uvedl předseda vlády Babiš.

Oba předsedové vlád se věnovali také evropským záležitostem. Šlo především o otázku migrace, kde se shodli na nutnosti pomáhat ve třetích zemích, a dále o otázky víceletého finančního rámce EU, nadcházejících voleb do Evropského parlamentu nebo energetické politiky. Tématem diskuze byl také brexit. Premiéři doufají, že se podaří prosadit současnou dohodu s Velkou Británií.

Premiér Andrej Babiš navštívil Maďarsko 26. ledna letošního roku. Během této oficiální návštěvy se setkal s premiérem Viktorem Orbánem i prezidentem Jánosem Áderem. Další pracovní návštěva předsedy vlády ČR v Maďarsku se uskutečnila 31. srpna 2018.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie