Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

23. 5. 2018 18:45

Premiér Babiš jednal s maršálkem polského Sejmu Kuchcińskim

Předseda vlády Andrej Babiš se setkal s maršálkem Sejmu Polské republiky Markem Kuchcińskim, 23. května 2018.
Předseda vlády Andrej Babiš se setkal s maršálkem Sejmu Polské republiky Markem Kuchcińskim, 23. května 2018.
Ve středu 23. května 2018 se premiér Andrej Babiš setkal v Poslanecké sněmovně s maršálkem Sejmu Polské republiky Markem Kuchcińskim. Jednali spolu o posílení ekonomické spolupráce, evropských otázkách i polské menšině žijící v České republice.

Premiér Andrej Babiš ocenil především česko-polskou přeshraniční spolupráci, která je nejintenzivnější ve srovnání s ostatními sousedními státy ČR. Pravidelně se konají také česko-polské mezivládní konzultace za účasti většiny klíčových ministerstev.

Polská republika je druhým největším obchodním partnerem ČR podle obratu zahraničního obchodu a zároveň třetí nejdůležitější exportní destinací a třetím největším importérem. V roce 2017 dosáhl objem česko-polského obchodu 20,8 mld. eur. Obě země jsou si navzájem i významnými investory.

V České republice žije také téměř 40 tisíc lidí, kteří se hlásí k polské národnosti. Polská menšina se sdružuje v řadě občanských sdružení, jejichž největšími zastřešujícími organizacemi jsou Polský kulturně osvětový svaz v ČR a Kongres Poláků v ČR.

Maršálek Marek Kuchciński je předsedou dolní komory Parlamentu Polské republiky od roku 2015. Do České republiky přijel na pozvání předsedy Poslanecké sněmovny Radka Vondráčka.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Fotogalerie [F] fotogalerie