Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

28. 10. 2018 17:21

Premiér Babiš jednal s ministrem obrany USA Jamesem Mattisem, ocenili spojenecké vazby i hospodářskou spolupráci

Premiér Andrej Babiš s americkým ministrem obrany Jamesem Mattisem ve Strakově akademii, 28. října 2018.
Premiér Andrej Babiš s americkým ministrem obrany Jamesem Mattisem ve Strakově akademii, 28. října 2018.
Premiér Andrej Babiš přijal v neděli 28. října 2018 ve Strakově akademii ministra obrany USA Jamese N. Mattise, který zavítal do Prahy u příležitosti oslav 100. výročí založení Československa. Tématem schůzky byla především obranná i hospodářská situace obou zemí.

Premiér Babiš poděkoval americkému ministru obrany, že přijal pozvání k návštěvě Prahy právě v den oslav významného výročí československé a české státnosti.

„Spojené státy stály u zrodu Československa v roce 1918 a zakladatelé naší republiky, Masaryk, Beneš a Štefánik, se inspirovali v americké demokracii a její hluboké tradici. Neměli bychom ani zapomenout, že velkou roli při vzniku Československa sehrála komunita českých a slovenských emigrantů ve Spojených státech. Dodnes jsou naši krajané pomocí při posilování česko-amerických vztahů,“ připomněl premiér Babiš.

Hlavním tématem jednání byly obranná a hospodářská spolupráce obou zemí. „Česká republika podporuje silné a trvalé transatlantické spojenectví,“ konstatoval premiér Babiš a poukázal na rostoucí výdaje České republiky na obranu, které by měly v roce 2024 dosáhnout požadovaných dvou procent HDP, i na posilování vojenské přítomnosti v zahraničních operacích. Premiér ujistil ministra Mattise, že česká vláda pod jeho vedením chce strategická rozhodnutí i všechny akvizice řešit transparentně, aby na žádné neulpěl ani stín možné korupce.

„Zvýšili jsme v souladu s prioritami NATO počet vojáků působících v Afghánistánu, nadále naše jednotky asistují irácké armádě. Musíme ocenit naše vojáky, kteří bojují v Afghánistánu proti terorismu, protože to je největší hrozba pro nás všechny. Všechna čest, že bojují za naši svobodu, za demokracii právě v tomto teritoriu po boku amerických vojáků. Navyšujeme také počet vojáků v Mali se záměrem stabilizovat celý region Sahelu. Účastníme se i projektu alianční předsunuté přítomnosti NATO u našich spojenců v Lotyšsku a v Litvě,“ vypočítal předseda vlády.

Český premiér ocenil i vzájemnou hospodářskou spolupráci. „Spojené státy jsou naším nejvýznamnějším exportním trhem mimo EU. Investuje tam vícero našich firem,“ řekl premiér Babiš. Za jistou komplikaci vzájemných obchodních vztahů pak označil rozhodnutí americké vlády uvalit cla na dovoz hliníku a oceli. „Požádal jsem pana ministra, abychom udělali maximum pro to, aby nedocházelo k nějakým obchodním válkám. Myslím, že je důležité, aby ve světě zůstal zachován volný obchod,“ podotkl Andrej Babiš.

S americkým ministrem obrany hovořili i o situaci v Sýrii. Premiér Babiš zdůraznil nutnost najít společné řešení světových mocností, aby se obyvatelé Sýrie, kteří uprchli před válkou do exilu, mohli co nejdříve vrátit domů.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie