Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

15. 4. 2019 17:08

Premiér Babiš jednal s ministrem zahraničních věcí Ománu o zavedení přímé letecké linky či prohloubení ekonomické spolupráce

Premiér České republiky Andrej Babiš s ministrem pověřeným agendou zahraničních věcí Sultanátu Omán Júsufem bin Alawí bin Abdulláhem, 15. dubna 2019.
Premiér České republiky Andrej Babiš s ministrem pověřeným agendou zahraničních věcí Sultanátu Omán Júsufem bin Alawí bin Abdulláhem, 15. dubna 2019.
Předseda vlády České republiky Andrej Babiš dnes jednal s ministrem pověřeným agendou zahraničních věcí Sultanátu Omán Júsufem bin Alawí bin Abdulláhem. Jednání se týkala zejména prohloubení ekonomické a technologické spolupráce, možnosti zavedení přímé letecké linky či rostoucí turistické výměny. Česká republika má rovněž zájem na posílení diplomatické přítomnosti Ománu v Praze a naopak.

Přímé letecké spojení mezi Prahou a Maskatem by pomohlo navýšit počet turistů i rozvoji ekonomických vztahů. Pro Omán patří rozvoj cestovního ruchu a budování turistické infrastruktury mezi hlavní priority. Oběma směry míří stále více návštěvníků, kdy z Ománu je zájem hlavně o české lázeňství. ČR podepsala minulý měsíc s Ománem bilaterální dohodu o letecké přepravě.

Premiér také diskutoval s ministrem Júsufem bin Alawí bin Abdulláhem o zájmu Ománu o technologii SAWER vyvinutou ČVUT, která umožňuje získávat vodu z ovzduší v pouštních podmínkách. Omán má zájem na dalším testování těchto technologií s tím, že by je bylo možné využít v odlehlých oblastech země. Zástupci ománské strany dnes rovněž navštíví ČVUT, kde si technologie prohlédnou. Také vodohospodářství patří mezi jednu z oblastí, ve kterých mohou české firmy v zemi uspět.

Nyní probíhají jednání ohledně schválení dohody o zamezení dvojímu zdanění. Český vývoz do Ománu dosáhl loni hodnoty 1,3 miliardy Kč. Dominantní položkou jsou osobní automobily, jejichž export kontinuálně narůstá. V oblasti dovozu jasně dominuje hliník a parfémy.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie