Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

6. 7. 2018 16:34

Premiér Babiš jednal s polským premiérem Morawieckim o posílení ekonomické výměny, spolupráci v rámci V4 i evropských otázkách

Premiér Babiš s polským premiérem Morawieckim v Karlových Varech během konání mezinárodního filmového festivalu, 6. července 2018.
Premiér Babiš s polským premiérem Morawieckim v Karlových Varech během konání mezinárodního filmového festivalu, 6. července 2018.
Předseda vlády Andrej Babiš se v pátek 6. července 2018 setkal v Karlových Varech s předsedou vlády Polské republiky Mateuszem Morawieckim. Kromě společného jednání a setkání s českými a polskými podnikateli se také zúčastnili promítání filmu Rain Man v rámci Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary.

Polská republika představuje podle premiéra Andreje Babiše významného spojence, a to jak v regionu, tak i v rámci Evropské unie a NATO. Zvláštní význam pak mají pravidelné česko-polské mezivládní konzultace, jejichž v pořadí již páté kolo by se mělo uskutečnit v České republice.

Jsem strašně rád, že se tady dnes můžeme setkat. Naše vztahy jsou velice nadstandardní. Máme společné názory na evropský rozpočet. Dnes jsme o tom znovu mluvili o kohezi, zemědělství a čerpání fondů. Pan premiér byl taky ministr financí, takže se dobře známe. Jsem rád, že i naše kontrolní hlášení v Polsku funguje,“ řekl Andrej Babiš v Karlových Varech.

Hlavním tématem jednání obou premiérů byly vzájemné ekonomické vztahy či česko-polská spolupráce v oblasti dopravní infrastruktury. Polsko je druhým nejvýznamnějším obchodním partnerem České republiky a zároveň na jeho území působí velké množství českých firem. U dopravní infrastruktury pak oba premiéři vyjádřili zájem o modernizaci a rozšiřování přeshraničních silničních i železničních spojení.

V rámci evropských otázek hovořil premiér Babiš s premiérem Morawieckim o vyjednáváních o Víceletém finančním rámci na roky 2021–2027. Dalšími tématy bylo reverse charge či otázka migrace, kde se shodli na prosazování takové azylové politiky, která vyloučí jakékoliv přerozdělovací mechanismy.

Následně se oba předsedové vlád setkali s českými a polskými podnikateli. Premiér Babiš na něm ocenil, že vzájemný obchod od krizového roku 2009 neustále roste. Zároveň uvedl, že potenciál vzájemného obchodu a investic ještě není plně využit, a je proto nutné pokračovat v podpoře hospodářské spolupráce mezi oběma zeměmi.

Setkání v Karlových Varech využili premiéři také pro krátkou procházku a následně zhlédli film Rain Man amerického režiséra Barryho Levinsona, který se v Hotelu Thermal promítal v rámci Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary.

Naposledy spolu oba předsedové vlád jednali v lednu 2018 v Budapešti na okraj summitu Visegrádské skupiny.

 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie