Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

24. 4. 2019 16:41

Premiér Babiš jednal s předsedou Národní rady Slovinské republiky Alojzem Kovšcou

Premiér Andrej Babiš přijal předsedu Národní rady Slovinska Alojze Kovšcu, 24. dubna 2019.
Premiér Andrej Babiš přijal předsedu Národní rady Slovinska Alojze Kovšcu, 24. dubna 2019.
Premiér České republiky Andrej Babiš ve středu jednal s předsedou Národní rady Slovinské republiky Alojzem Kovšcou. Mezi hlavními tématy jednání byla regionální spolupráce, migrace či clearingový dluh po bývalé Jugoslávii.

Premiér Babiš zmínil zájem ČR o užší spolupráci se Slovinskem v regionálních sdruženích – kromě Visegrádské skupiny zejména v rámci Slavkovského formátu. ČR uvítá, pokud se Slovinsko stane jednou z prvních partnerských zemí tohoto uskupení, které sdružuje Rakousko, Slovensko a Českou republiku. ČR i Slovinsko také shodně považují za prioritu integraci zemí západního Balkánu do evropských a transatlantických struktur.

Oba politici dále hovořili o podpoře návratu migrantů do zemí původu a ochraně vnějších hranic EU. Pokud jde o reformu společného evropského azylového systému, ČR odmítá provizorní řešení, jakými jsou např. dočasná vyloďovací opatření ve Středomoří.

Český premiér také zmínil dědictví minulosti – clearingový dluh po bývalé Jugoslávii. V případě Srbska byla již bilaterální dohoda o vyřešení dluhu podepsána v prosinci 2018.

Hospodářská spolupráce mezi ČR a Slovinskem je mimořádně dobrá. Z hlediska obchodní výměny je Slovinsko druhým největším partnerem ČR v jihovýchodní Evropě. Obrat vzájemného obchodu loni vzrostl na 1,5 miliardy eur, na straně českého vývozu byl podporován především popularitou českých automobilů na slovinském trhu. V roce 2018 meziročně vzrostl český vývoz do Slovinska o 12 % a dovoz o 15 %.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie