Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

24. 8. 2018 11:42

Premiér Babiš jednal s předsedou Národního shromáždění Arménie Bablojanem o sbližování s EU i o vzájemné obchodní spolupráci

Premiér Andrej Babiš s předsedou Národního shromáždění Arménie Arou Bablojanem v Hrzánském paláci, 24. srpna 2018.
Premiér Andrej Babiš s předsedou Národního shromáždění Arménie Arou Bablojanem v Hrzánském paláci, 24. srpna 2018.

Předseda vlády Andrej Babiš se v pátek 24. srpna 2018 setkal v Hrzánském paláci s předsedou Národního shromáždění Arménské republiky Arou Bablojanem. Jednal s ním především o vzájemných vztazích, ekonomické výměně i o spolupráci Arménie s EU a NATO.

Na úvod premiér Babiš uvedl, že Česká republika je připravena nadále podporovat reformy, které vedou k modernizaci Arménie a demokratizaci jejích institucí. Ocenil mírumilovný průběh demonstrací a politických změn na jaře letošního roku stejně jako pokračující snahy země o sbližování s Evropskou unií a významný příspěvek Arménie do zahraničních misí NATO. Předseda vlády v této souvislosti vyzdvihl význam Dohody o komplexním a posíleném partnerství mezi EU a Arménií (CEPA), k jejímuž předběžnému provádění bylo přistoupeno v červnu letošního roku.

Podle premiéra Babiše rovněž existuje značný potenciál pro rozvoj česko-arménských ekonomických a obchodních vztahů. Jedná se zejména o projekty českých firem v oblasti energetiky, využívání obnovitelných zdrojů s důrazem na vodní energii, zemědělství, budování dopravní infrastruktury a rozvoj měst.

Předseda Národního shromáždění Ara Bablojan přijel do České republiky na základě pozvání předsedy Senátu Milana Štěcha, který Arménskou republiku naposledy navštívil v říjnu 2017.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie