Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

30. 1. 2019 17:14

Premiér Babiš jednal s předsedou Vlády národní shody Libyjského státu Fáizem Serrádžem o migraci a bezpečnosti

Premiéři Libye a České republiky, 30. ledna 2019.
Premiéři Libye a České republiky, 30. ledna 2019.
Ve středu 30. ledna 2019 se předseda vlády Andrej Babiš setkal s předsedou Vlády národní shody Libyjského státu Fáizem Serrádžem. Během jednání v Kramářově vile spolu mluvili především o situaci v Libyi a podpoře České republiky, o migraci a souvisejících bezpečnostních otázkách. V diskuzi pokračovali na pracovním obědě v Hrzánském paláci. Jednání se zúčastnili i ministři zahraničních věcí obou zemí.

„Jsem rád, že pan premiér Serrádž měl možnost navštívit Českou republiku, přestože situace v jeho zemi opravdu není jednoduchá. Vím, že pan premiér osobně věnuje obrovské úsilí stabilizaci Libye a dialogu mezi jednotlivými silami v zemi. Význam návštěvy v těchto pro Libyi nelehkých časech je pro jeho zemi symbolický a já jsem ujistil pana Serrádže, že Česká republika plně podporuje jeho mezinárodně uznávanou Vládu národní shody, stejně jako úsilí Organizace spojených národů o smíření v zemi,“ uvedl český premiér.

Hlavními tématy jednání byly, vedle perspektiv vzájemné spolupráce v hospodářských otázkách či oblasti zdravotnictví, otázky nelegální migrace a bezpečnosti v regionu.

Bavili jsme se samozřejmě i o nelegální migraci a jak ji zastavit ještě před libyjským pobřežím. Musíme konečně zastavit pašeráky a jejich aktivity. Chce to systémové řešení,“ konstatoval Andrej Babiš.

Předseda vlády zdůraznil, že pro posílení vzájemné spolupráce včetně ekonomické oblasti je nezbytnou podmínkou politické sjednocení Libye a zlepšení bezpečnostní situace v zemi. Český premiér dále ocenil, že Vláda národní shody spolupracuje s Evropskou unií na řešení ilegální migrace přes centrální středomořskou trasu.

Česká republika podporuje obyvatele Libye také finančními prostředky. V roce 2017 byla vyčleněna částka ve výši jednoho milionu eur na první fázi projektu zaměřeného na výcvik libyjské pobřežní a pohraniční stráže pod vedením Itálie. V loňském roce pak ČR, stejně jako ostatní tři země Visegrádské skupiny, poskytla částku 8,75 milionů eur prostřednictvím Nouzového svěřenského fondu pro Afriku na posílení kapacit libyjské pobřežní stráže. V rámci programu Medevac bylo Českou republikou pořízeno kardiochirurgické vybavení pro zdravotnická zařízení v Libyi a ČR přispěla na zlepšení podmínek k životu v běženeckých táborech v Libyi.

Libyjský předseda vlády je na návštěvě České republiky poprvé od roku 1989. Premiéra Serrádže doprovází také ministr zahraničních věcí Mohamed Táhir Sijála, který Českou republiku navštívil v prosinci 2016.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie