Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

28. 8. 2018 22:57

Premiér Babiš jednal s premiéry Itálie a Malty o řešení migrační krize a budoucnosti Evropské unie

Premiéři Andrej Babiš a Giuseppe Conte v Palazzo Chigi, sídle Úřadu vlády Italské republiky, 28. srpna 2018.
Premiéři Andrej Babiš a Giuseppe Conte v Palazzo Chigi, sídle Úřadu vlády Italské republiky, 28. srpna 2018.
Předseda vlády Andrej Babiš navštívil v úterý 28. srpna 2018 Italskou a Maltskou republiku. S italským premiérem Giuseppem Contem a maltským premiérem Josephem Muscatem jednal především o konkrétních opatřeních k řešení migrační krize. Tématy byly také budoucnost Evropské unie a víceletý finanční rámec. Během pracovní cesty premiér Babiš navštívil i hlavní velitelství mise EUNAVFOR MED – operace Sophia v Římě a námořní a leteckou základnu ve Vallettě.

Pracovní návštěvu Itálie zahájil premiér Babiš prohlídkou velitelství a operačních prostor mise EUNAVFOR MED – operace Sophia v Římě. Tato operace funguje od 22. června 2015 a je součástí komplexní reakce EU na problém migrace z Afriky a Blízkého východu. Jejím cílem je rozbít operační model převaděčů ve Středozemí. Zaměřuje se také na budování kapacit a výcvik libyjského námořnictva a pobřežní stráže. Premiér Babiš se při této příležitosti setkal také se třemi českými vojáky, kteří se Operace Sophia účastní.

S italským premiérem Giuseppem Contem jednal premiér Andrej Babiš během pracovního oběda o migraci, budoucnosti Evropské unie i česko-italských vztazích. Připomněl připravenost ČR pomoci Itálii se zvládáním nelehké situace spojené s ilegální migrací. Česká republika už spolufinancuje česko-italský projekt v Pobřeží slonoviny, který se zaměřuje na pomoc navráceným osobám. Společným zájmem obou zemí je zajištění ochrany vnějších hranic, spolupráce se třetími zeměmi, návratová politika a boj proti pašerákům. Důležitým bodem jednání byly i regionální dohody o vylodění a zřízení regionálních vyloďovacích platforem ve třetích zemích. Český premiér zároveň upozornil na nutnost zlepšování návratové politiky i pokračování Operace Sophia. ČR je připravena se více angažovat jak v pomoci v Africe, tak ve vztazích EU s africkými zeměmi.

„Itálie zásadně snížila příliv migrantů do Evropy, na čemž se hodně podílela libyjská pobřežní stráž. Panu premiérovi jsem zopakoval, že je nutný globální tlak na tři hlavní kroky. Zastavení migračních toků a podpora států, na které dopadá migrační tlak nejvíce – Itálii, Řecko, Maltu a Španělsko. Dalším krokem je uzavření dohod se státy severní Afriky a třetím je pomoc v zemích, odkud migranti přicházejí, peníze na to jsou. Škoda, že se diskusí o kvótách zbytečně ztratily čtyři roky,“ řekl premiér Babiš po jednání s italským protějškem.

Dalšími tématy jednání byly vztahy mezi Evropskou unií a Afrikou, sankce EU vůči Rusku a obchodní vztahy mezi Unií a USA.

Premiér Babiš jednal s italským premiérem Contem také o česko-italské bilaterální spolupráci. V posledních šesti letech výrazně rostla vzájemná obchodní výměna a Itálie je dlouhodobě jedním ze šesti hlavních obchodních partnerů České republiky. V roce 2017 dosáhl obrat téměř 12,6 miliardy euro. V České republice navíc investuje řada italských společností a postupně se zvyšují i investice českých firem v Itálii. Spolupráce se rozvíjí rovněž na poli vesmírného výzkumu a kosmických programů a to nejen v rámci Evropské vesmírné agentury, ale též mezi českými a italskými firmami z oblasti kosmických technologií.  Česká republika spolupracuje s Itálií také v policejní oblasti, kdy v Iráku působí pod vedením italských karabiniérů čeští policisté a společně školí své irácké kolegy.

Během návštěvy Itálie se premiér Babiš setkal i se starostkou Říma Virginiou Raggiovou. Mimo jiné jí při příležitosti 350. výročí narození Jana Amose Komenského v roce 2020 nabídl jeho sochu do rozsáhlého mobiliáře pomníků a soch v parku Villa Borghese a Galleria Borghese. „Je to takové gesto od našeho státu. Jan Amos Komenský říkal, že řešení migrace nespočívá v přesídlování národů, nýbrž v jejich vzdělávání pro důstojný život ve vlasti,“ dodal Andrej Babiš.

Premiéři Joseph Muscat a Andrej Babiš ve Valletě, 28. srpna 2018.
Premiéři Joseph Muscat a Andrej Babiš ve Valletě, 28. srpna 2018.

Na Maltě se předseda vlády Andrej Babiš setkal se svým protějškem Josephem Muscatem. Během jednání zdůraznil potřebu fungujícího azylového systému, spolupráce se třetími zeměmi a navracení uprchlíků do zemí původu. V rámci vyjednávání víceletého finančního rámce by také mělo směřovat více prostředků na ochranu vnější hranice EU. Premiér Babiš připomněl českou pomoc na budování kapacit libyjské pobřežní a pohraniční stáže i v rámci programu MEDEVAC a dalších.

Byla to pro mě velká čest, o to víc, že to je vlastně první oficiální návštěva českého předsedy vlády zde na Maltě. Děkuji za zajímavou výměnu informací. Co se týče migrace, tak je to určitě priorita, která nelze vyřešit jen financemi, je třeba hledat systematické řešení ve spolupráci se státy severní Afriky,“ řekl po jednání Andrej Babiš.

Z evropských otázek zdůraznil premiér Andrej Babiš nutnost zachování vedoucí role Evropské rady vůči Komisi a také připravenost ČR diskutovat o prohlubování hospodářské a měnové unie.

Oba premiéři poté uctili památku prvního českého prezidenta Václava Havla položením věnce u jeho pomníku ve Vallettě.

V poslední části programu premiér Babiš navštívil námořní základnu maltské armády. Maltské námořní síly plní úkoly zpravodajského námořního zabezpečení a jsou zodpovědné za pátrací a záchranné operace na moři. Na základně si premiér prohlédl jednu ze čtyř hlídkovací lodí používanou ozbrojenými silami v souvislosti s migrací a absolvoval krátkou vyjížďku na moře. Na závěr zavítal český předseda vlády na leteckou základnu maltských ozbrojených sil.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie