Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

3. 9. 2019 19:59

Premiér Babiš na návštěvě Turecka jednal s prezidentem Erdoğanem o podpoře vzájemného obchodu

Předseda české vlády Andrej Babiš s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoğanem, 3. září 2019 v Ankaře.
Předseda české vlády Andrej Babiš s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoğanem, 3. září 2019 v Ankaře.
Předseda vlády Andrej Babiš v doprovodu ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka a podnikatelské delegace navštívil Turecko. Během jednání s nejvyššími představiteli státu včetně prezidenta Recepa Tayyipa Erdoğana představitelé české vlády akcentovali především ekonomická témata směřující k posílení vzájemné hospodářské spolupráce, ale řešili i otázky migrace, boje s terorismem či problém s dostavbou elektrárny Adularya.

Předsedu české vlády na oficiální návštěvě Turecka přijal turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan. Hlavními tématy jednání byly rozvoj obchodní spolupráce obou zemí, spolupráce Turecka s Evropskou unií, boj proti terorismu a nelegální migraci.

Jednání bylo velice přátelské, na čtyři oči jsme diskutovali téměř dvě hodiny. Shodujeme se v tom, že vzájemný obrat není dostatečný, cíl je 5 miliard dolarů. Co pro mne bylo překvapení, Turecko je druhá největší velmoc ve stavebnictví. U nás se staví a přivítali bychom turecké firmy,“ řekl Andrej Babiš po jednání.

Diskutovali také o řešení problémů, jimž čelí česko-turecký projekt výstavby elektrárny Adularya. „Česko má od Turecka de facto nabídku převzít celá aktiva nedokončeného projektu Adularya,“ dodal premiér.

Premiér Babiš jednal rovněž s předsedou tureckého parlamentu Mustafou Sentopem. Mezi tématy byly česko-turecká spolupráce na parlamentní úrovni, vzájemná obchodní spolupráce, migrace či zahraniční politika. „Shodli jsme se, že parlamentní diplomacie je důležitá. Bavili jsme se o politice, o celkové situaci v regionu a samozřejmě o migraci. O té jsme mluvili dlouze. Vyměnili jsme si názory ohledně možných řešení v Sýrii, Libyi, o migraci z Afriky. Pana předsedu jsem informoval i o situaci v Evropské unii, kde se teď skládá nová Evropská komise,“ shrnul jednání premiér Babiš.

Mezi hlavní témata opět patřila i hospodářská spolupráce obou zemí. „Oba jsme konstatovali, že máme velké rezervy v obchodu a že máme zájem navyšovat obrat. Ostatně, proto jsme sem hlavně přijeli. Se mnou je tu i silná ekonomická delegace významných českých firem,“ připomněl předseda vlády.

Předseda vlády společně s ministrem Havlíčkem jednali také s tureckou ministryní obchodu Ruhsar Pekcanovou. Vedle hledání možností posílení vzájemných obchodních vztahů řešili i aktuální problémy s dovozem turecké oceli do Evropské unie a s financováním problematického česko-tureckého projektu výstavby elektrárny Adularya. Součástí programu prvního dne oficiální návštěvy Turecka bylo i jednání představitelů hospodářských komor obou zemí za účasti členů vlád.

Premiér Babiš v doprovodu manželky Moniky také v Ankaře navštívil mauzoleum zakladatele novodobého tureckého státu a prvního tureckého prezidenta Mustafy Kemala Atatürka. Předseda vlády položil věnec k Atatürkově sarkofágu, podepsal se do pamětní knihy a navštívil Atatürkovo muzeum. Na zahradě velvyslance ČR v Ankaře pak společně s ministrem Havlíčkem vysadili památeční lípu.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie