Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

23. 6. 2019 12:25

Premiér Babiš na pietní vzpomínce: Nedopusťme, aby se osud osady Ležáky opakoval

Premiér Andrej Babiš uctil u příležitosti 77. výročí vypálení osady Ležáky nacisty památku jejich obyvatel, 23. června 2019.
Premiér Andrej Babiš uctil u příležitosti 77. výročí vypálení osady Ležáky nacisty památku jejich obyvatel, 23. června 2019.
Předseda vlády České republiky Andrej Babiš se v neděli 23. června zúčastnil v Památníku Ležáky pietního aktu u příležitosti 77. výročí vypálení osady nacisty. Premiér s ministrem obrany Lubomírem Metnarem zapálili Oheň (bez) naděje. Předseda vlády během pietní vzpomínky vystoupil s projevem.

Dobrý den, dámy a pánové, vzácní hosté, milí přátelé,

psal se 24. červen 1942. V ten den, časně odpoledne, byla osada Ležáky obklíčena, obyvatelé byli shromážděni a převezeni do Pardubic. Ještě ten večer bylo v sídle tamního gestapa zastřeleno 33 českých mužů starších 15 let. Zároveň bylo celkem jedenáct dětí odvezeno do vyhlazovacího tábora Chełmno. Pouze dvě z dětí byly vybrány k poněmčení a odvezeny do Německa. Hrůzné je i to, že do koncentračních táborů byly odvezeny i ženy.

Celá osada Ležáky byla v tento den, přesně před 77 lety vypálena a srovnána se zemí. Toto vše bylo odplatou za to, že německé gestapo bylo přesvědčeno, že se v osadě Ležáky ukrývá vysílačka Libuše, kterou měli využívat parašutisté vyslaní naší exilovou vládou v Anglii, aby provedli atentát na říšského protektora Reinharda Heydricha.

Tento bestiální zločin na našich občanech si chceme a budeme připomínat stejně dnes, jako i kdykoliv v budoucnu. Je to i díky zde vybudovanému památníku, který připomíná něco, co nesmíme v budoucnu dopustit, aby se znova opakovalo. Byl to útok na naši vlast a na naše občany.

Děláme vše pro to, abychom sami, či ve spolupráci s našimi spojenci ochránili naše obyvatele, naše rodiny, naše děti. Život a svoboda je to, co je pro nás to nejcennější, čeho si nejvíce vážíme.

Dovolte mi, abych v tuto chvíli a na tomto místě připomněl, že vyhlazení Ležáků přežily jen dvě tehdy malé děti, Jarmila a Marie Šťulíkovy. Právě paní Jarmila Šťulíková, dnes Doležalová, vydala sama jako autorka několik publikací o Ležákách. Tou poslední je Osud jménem Ležáky.

Věřím, že tyto aktivity, jako kterékoliv jiné, nám budou vždy připomínat a také vykreslovat zlo, které zasáhlo toto místo, které se již nikdy nebylo schopno z této tragédie vzpamatovat. Osada Ležáky po tomto barbarském útoku zanikla a již nebyla po válce obnovena. Dnes je jen pietním místem, kde vzpomínáme obětí jejích obyvatel.

Rád bych tímto vyjádřil hlubokou úctu ke všem obyvatelům, kteří odtud byli odvedeni a později zastřeleni, nebo zabiti v koncentračních táborech. Chci vyjádřit velké poděkování rovněž všem, kteří se podílejí na uchovávání památky obětem osady Ležáky.

Děkuji.

Andrej Babiš, předseda vlády České republiky

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie