Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

21. 11. 2019 10:53

Premiér Babiš na velitelském shromáždění Armády ČR ocenil modernizační projekty

Na velitelském shromáždění vystoupil s projevem i premiér Andrej Babiš. Ocenil mimo jiné plánované akvizice, 20. listopadu 2019.
Na velitelském shromáždění vystoupil s projevem i premiér Andrej Babiš. Ocenil mimo jiné plánované akvizice, 20. listopadu 2019.
Ve středu 20. listopadu 2019 se v hlavním sále Ministerstva obrany uskutečnilo každoroční shromáždění velitelského sboru s velením české armády a hlavními představiteli resortu obrany. Velitelského shromáždění se zúčastnili prezident republiky a vrchní velitel ozbrojených sil Miloš Zeman, předseda vlády Andrej Babiš, ministr obrany Lubomír Metnar, náčelník Generálního štábu AČR armádní generál Aleš Opata, zástupci velení AČR a další hosté.

Náčelník Generálního štábu AČR armádní generál Aleš Opata v úvodním projevu zdůraznil především potřebu efektivní modernizace armády. „V příštím roce budou podepsány smlouvy na dodání pásových bojových vozidel pěchoty, nových děl nebo systému řízení palby,“ konstatoval Opata a při této příležitosti připomněl schválení Koncepce výstavby Armády ČR s výhledem do roku 2030, která stanovila priority české armády na dalších deset let.

Zdůraznil, že je nutné brát na zřetel i nové výzvy v oblasti bezpečnosti, a proto považuje za nutné posilovat nejen schopnosti armády k vedení konvenční války, ale posílit schopnosti i v jiných oblastech. Jako příklad uvedl asymetrický konflikt. Hlavní prioritou je modernizace české armády a působení v zahraničních operacích

Přezbrojení 7. mechanizované brigády považuji za pilíř modernizace naší armády, ale není to jediný úkol, který před námi stojí,“ pokračoval generál Opata a mezi další priority zařadil kybernetický prostor, informační technologie a v neposlední řadě navýšení počtu profesionálních vojáků a příslušníků aktivní zálohy.

Další prioritou české armády zůstávají všechny dosavadní zahraniční mise. V této souvislosti náčelník Generálního štábu zmínil, že česká armáda v příštím roce převezme v Mali na šest měsíců velení ve výcvikové misi Evropské unie. Naši vojáci se nyní podílejí na ostraze velitelství mise v hlavním městě i na výcviku malijské armády v boji proti islámským radikálům v Koulikoro.

„Mezinárodní terorismus zůstává světovou hrozbou, proto také odmítám možnost stažení aliančních vojáků z Afghánistánu,“ řekl vojákům prezident Miloš Zeman a dodal, že pokud by k tomu došlo, země by se stala základnou teroristů. Dále prezident podpořil záměry české armády a její priority s výhledem na několik let.

Premiér Babiš ve svém projevu přivítal modernizační projekty, které se daří na základě připravených materiálů realizovat. „Je nutné mít naši armádu bojeschopnou a moderně vyzbrojenou,“ podotkl premiér Babiš a při této příležitosti připomněl nákup nových vrtulníků a mobilních radiolokátorů.

Po letech nečinnosti se rozjíždí akvizice. Připravovaný nákup vrtulníků z USA nebo izraelské radary. Po letech škrtů obracíme trend poklesu obranných výdajů. Příští rok je její rozpočet 75,5 miliardy, což je nárůst o 13 procent oproti roku 2019. A jdeme za cílem dosáhnout podílu 1,4 % na HDP do 2021,“ připomněl premiér.

Zároveň jsem také moc rád, že je naše armáda aktivní v zahraničních misích. Díky za to. Jsem totiž přesvědčený, že bez nich by terorismus, migrace, či narušování suverenity aliančních zemí už dávno přesáhly udržitelnou úroveň. My proto na mise věnujeme ročně až 1,5 miliardy korun,“ uvedl předseda vlády.

Ministr obrany Lubomír Metnar zdůraznil, že za prvních deset měsíců letošního roku bylo uzavřeno více než tři sta smluv a rámcových dohod na vojenskou výzbroj a výstroj, to vše v hodnotě 17 miliard korun. „Ještě do konce roku završíme další strategické projekty za 24 miliard korun – půjde o 8 mobilních radiolokátorů MADR, 12 víceúčelových vrtulníků, 2 nové letouny CASA a modernizace 4 těchto letounů, které armáda už používá,“ informoval ministr Metnar.

Ministr považuje za důležité podporu domácího zbrojního průmyslu a hlavní úkol spatřuje i v angažmá naší armády v zahraničních operacích. „Místem našeho největšího působení zůstává Afghánistán, ale i další místa jako například mise Posílené předsunuté přítomnosti v Pobaltí, v Mali, kde se připravujeme na převzetí velení mise,“ dodal ministr Metnar a v neposlední řadě jmenoval i misi MFO na Sinaji.

S využitím tiskové zprávy Ministerstva obrany.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Fotogalerie [F] fotogalerie