Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

8. 11. 2019 18:16

Premiér Babiš navštívil Lucembursko, jednal s premiérem i s velkovévodou a uctil památku Jana Palacha

Premiéra Babiše přijal ve svém paláci velkovévoda Lucemburský Jindřich, 8. listopadu 2019.
Premiéra Babiše přijal ve svém paláci velkovévoda Lucemburský Jindřich, 8. listopadu 2019.
Předseda vlády České republiky Andrej Babiš s chotí Monikou navštívili ve čtvrtek 7. a v pátek 8. listopadu 2019 Lucemburské velkovévodství. Během oficiální návštěvy se český premiér setkal s velkovévodou lucemburským, jednal s premiérem Bettelem a navštívil Evropský účetní dvůr.

Premiér Andrej Babiš se ve čtvrtek 7. listopadu setkal s předsedou lucemburské vlády Xavierem Bettelem. Mezi hlavní témata jednání patřily víceletý finanční rámec a další evropská témata, migrace a rozvoj spolupráce Visegrádské skupiny a Beneluxu.

Máme společný názor na příští evropský rozpočet, jsme například proti tzv. rabatům – některé členské státy mají historicky výhody, které se nám nelíbí,“ uvedl po jednání premiér Babiš. „Premiér Lucemburska byl mimochodem jediný ze starých členských zemí, který nás minulý rok navštívil v rámci výročí sto let Československa. Můžu říct, že jsme přátelé. Lucembursko je sice malá země, ale vlivná,“ konstatoval předseda vlády.

V pátek 8. listopadu český premiér navštívil Evropský účetní dvůr, kde se setkal s jeho předsedou Klausem Heiner-Lehnem i s Janem Gregorem, který je členem této instituce za Českou republiku. Mezi hlavní témata jednání patřily dlouhodobý rozpočet EU či pravomoci Evropského účetního dvora.

Evropský účetní dvůr je důležitá instituce, kterou my na Evropské radě úplně nevnímáme. Měli bychom více čerpat z jejích informací. Poukazuje konkrétně na úspory, kterých bychom v rámci evropských struktur mohli dosáhnout, jako jsou například náklady na Evropský parlament a Evropskou komisi. Daly by se tak ušetřit obrovské částky,“ uvedl český premiér.

Andreje Babiše v pátek přijal lucemburský velkovévoda Jindřich I. Navštívil i parlament Lucemburského velkovévodství, kde jednal o rozvojové pomoci, migraci a klimatu se členy byra a Komise pro mezinárodní a evropské otázky.

Za účasti lucemburského premiéra a starostky Lucemburku Lydie Polferové uctil předseda vlády památku Jana Palacha u jeho pamětní desky na stejnojmenném náměstí a v katedrále Notre-Dame de Luxembourg položil květiny v kryptě, kde jsou uloženy ostatky českého krále Jana Lucemburského.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie