Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

30. 9. 2021 16:45

Premiér Babiš navštívil v Ústeckém kraji nemocnice a elektrárnu Prunéřov

Premiér s ministrem zdravotnictví poklepali na základní kámen nové budovy urgentního příjmu, 30. září 2021.
Premiér s ministrem zdravotnictví poklepali na základní kámen nové budovy urgentního příjmu, 30. září 2021.
Předseda vlády Andrej Babiš ve čtvrtek 30. září zavítal do Ústeckého kraje. Spolu s ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem navštívili Masarykovu nemocnici v Ústí nad Labem a Nemocnici Chomutov. S místopředsedou vlády Karlem Havlíčkem se poté setkali s vedením a zaměstnanci elektrárny Prunéřov.

V Masarykově nemocnici si premiér s ministrem prohlédli z výšky heliportu výstavbu nového chirurgického pavilonu s operačními sály, odděleními JIP a standardními lůžkovými odděleními včetně umístění kardiochirurgie. V současnosti roste uprostřed Masarykovy nemocnice nový kampus Fakulty zdravotnických studií, který bude představovat jedno z nejlépe vybavených výukových center pro nelékařské zdravotnické obory v ČR.

„Viděli jsme nově vznikající chirurgický pavilon. Stavět se začal v lednu, hotový bude v roce 2023. Pro místní je to důležitá investice v hodnotě 1,4 miliardy, 500 milionů je z programu REACT-EU, ze kterého jde do českého zdravotnictví 21 miliard,“ doplnil premiér.

V Nemocnici Chomutov si prohlédli současné prostory anesteziologicko-resuscitačního oddělení a následně se zúčastnili slavnostního poklepu na základní kámen investiční akce nového pavilonu Emergency včetně jednotky intenzivní péče a spojovacího koridoru. V obou navštívených nemocnicích se premiér s ministrem setkali se zaměstnanci.

„Je dobře, že pan hejtman a Krajská zdravotní celkově investují do nemocnic 4,5 miliardy v nejbližším období. Jsem rád, že se čerpají z projektu React EU. To jsou peníze, které jsme vybojovali v Evropské unii. Celková investice do chomutovské nemocnice bude skoro miliarda. Mají tady být nové JIP, nové ARO, centrální urgentní příjem,“ řekl premiér po jednání.

Předseda vlády poté navštívil elektrárnu Prunéřov. S vedením elektrárny jednal spolu s místopředsedou Karlem Havlíčkem o problematice růstu cen elektřiny a tepla v České republice. Podle premiéra jsou ceny povolenek, které v posledních měsících výrazně přesahují odhady Evropské komise, jedním z důvodů zdražování elektřiny. Dále hovořili o budoucnosti lokality Prunéřov a zvažované výstavbě Gigafactory. Čelenové vlády se zde setkali i se zaměstnanci elektrárny.

„Dramaticky rostou ceny energie. My to samozřejmě řešíme. Já jsem dnes měl přípravu na Evropskou radu, kde jsem mluvil s předsedou Evropské rady Charlesem Michelem. Já jsem odeslal dopis, kde žádám, aby tato problematika byla projednána už na neformálním summitu příští týden. Je to celoevropský problém. Doufejme, že tentokrát EU bude reagovat rychleji, ne až když to skutečně může způsobit velké problémy pro veškeré ekonomiky v Evropě,“ doplnil premiér po jednání.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie