Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

23. 3. 2018 15:54

Premiér Babiš schválil s ostatními lídry EU další pokyny pro vyjednávání brexitu

Pracovní snídaně předsedů vlád a hlav států členských zemí, 23. března 2018. Zdroj: Evropská rada.
Pracovní snídaně předsedů vlád a hlav států členských zemí, 23. března 2018. Zdroj: Evropská rada.
Evropská rada dnes pokračovala ve včerejším jednání. Evropští lídři dnes navázali na debatu k obchodním opatřením ze strany USA. Následně ve formátu EU27 schválili pokyny pro hlavního vyjednavače Michela Barniera k vyjednávání o budoucím vztahu EU a Velké Británie.

Prezidenti a předsedové vlád členských států uvítali krok USA, které prozatím udělily EU výjimku na cla při dovozu oceli a hliníku. Zároveň podpořili Evropskou komisi v dalším vyjednávání s USA. EU trvá na tom, aby výjimka udělená EU byla trvalá. Spojené státy jsou strategickým partnerem EU a my musíme usilovat o to, aby celá záležitost nenarušila transatlantickou vazbu.

Dnešní jednání pokračovalo ve formátu EU27. Hlavní vyjednavač Michel Barnier informoval o aktuálním stavu jednání o brexitu. Právní text dohody o vystoupení je téměř dohodnut. Do června letošního roku zbývá dořešit několik kapitol včetně situace v Irsku.

S Velkou Británií chce EU zachovat blízký vztah nejen v oblasti obchodu, ale také bezpečnosti, obrany a zahraniční politiky. „Připravujeme návštěvu hlavního vyjednavače Michela Barniera, který by měl do Prahy přijet 13. dubna. Minulý týden jsem jednal s britským ministrem pro brexit Davidem Davisem. Je vidět, že celý proces se posouvá kupředu,“ reagoval předseda vlády, který o aktuálním vývoji včera osobně hovořil s premiérkou Mayovou.

Lídři 27 členských států na závěr schválili mandát Michela Barniera k jednání o budoucím vztahu EU s Velkou Británií. 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie