Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

11. 4. 2018 16:28

Premiér Babiš se setkal s novým slovenským premiérem Pellegrinim

Předseda vlády Andrej Babiš se setkal se slovenským premiérem Peterem Pellegrinim, 11. dubna 2018.
Předseda vlády Andrej Babiš se setkal se slovenským premiérem Peterem Pellegrinim, 11. dubna 2018.
Premiér Andrej Babiš se ve středu 11. dubna 2018 setkal se slovenským premiérem Peterem Pellegrinim při jeho první oficiální návštěvě České republiky. Hlavními tématy hovoru byly spolupráce v otázce přeshraničního dopravního spojení, dvojí kvality potravin, v oblasti bezpečnosti a obrany, hospodářských vztahů a také evropské agendy. Kromě toho spolu premiéři hovořili i o významných výročích letošního roku.

„Je jasné, že právě v tomto roce, kdy si připomínáme 100. výročí vzniku Československa, 50. výročí Pražského jara a samozřejmě 25. výročí vzniku samostatných států, se budeme vídat velice často. Já už 26. dubna zavítám do Bratislavy, kde společně zahájíme výstavu při příležitosti stého výročí vzniku ČSR,“ uvedl předseda vlády ČR Andrej Babiš.

Premiér Andrej Babiš si se svým slovenským protějškem Peterem Pellegrinim rovněž potvrdil zájem dál pokračovat v tradici společných zasedání vlád ČR a SR, které jsou důkazem nadstandardních česko-slovenských vztahů.

Kromě toho spolu premiéři diskutovali aktuální evropské otázky a spolupráci v rámci Visegrádské skupiny, která podle nich musí být aktivní v procesu evropské integrace. Rovněž se věnovali tzv. slavkovskému formátu, ve kterém se chtějí oba zaměřit zejména na zkvalitňování přeshraniční dopravní infrastruktury a na podporu průmyslu. Předsedové vlád se shodli také v názoru na příští rozpočet EU a na tom, že by to měly být členské státy, kdo bude rozhodovat o směřování peněz z evropských fondů.

Poslední návštěva předsedy vlády SR v České republice se uskutečnila loni v září, kdy ČR navštívil tehdejší slovenský premiér Robert Fico v rámci společného zasedání vlád obou zemí v Lednici na Břeclavsku. Premiér Babiš navštívil Bratislavu na začátku ledna letošního roku. 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie