Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

4. 11. 2021 15:25

Premiér Babiš se v Budapešti zúčastnil summitu předsedů vlád V4 s korejským prezidentem Mun Če-inem

Společné foto premiérů zemí V4 s prezidentem Korejské republiky, 4. listopadu 2021.
Společné foto premiérů zemí V4 s prezidentem Korejské republiky, 4. listopadu 2021.
Předseda vlády ČR Andrej Babiš se ve čtvrtek 4. listopadu 2021 v Budapešti zúčastnil historicky druhého summitu předsedů vlád Visegrádské skupiny s Korejskou republikou. K hlavním tématům jednání patřily globální otázky včetně situace v Afghánistánu, boje proti změně klimatu, spolupráce v oblasti obchodu, technologií, vědy a výzkumu.

Summit začal jednáním ve formátu V4. Premiéři Andrej Babiš, Viktor Orbán, Eduard Heger a Mateusz Morawiecki v úvodu prodiskutovali další plány maďarského předsednictví a aktuální politický vývoj v zemích V4.

Následně předsedové vlád V4 jednali s prezidentem Jižní Koreje. „Pro nás je Korejská republika významný partner. Po Německu a USA je třetím největším zahraničním investorem v ČR,“ zdůraznil český předseda vlády. Premiéři V4 ocenili spolupráci s Korejskou republikou v oblasti moderních technologií. „Chceme, aby se země V4 staly v této oblasti globálně konkurenceschopnými a k tomu nám může spolupráce s Koreou dopomoct,“ uvedl premiér Babiš. V návaznosti na probíhající klimatickou konferenci COP26 ve skotském Glasgow došlo také k výměně názorů na téma změny klimatu, kde zdůraznili nutnost zapojení všech globálních aktérů k dosažení uhlíkové neutrality. Na závěr jednání vyjádřili předsedové vlád Visegrádské skupiny s jihokorejským prezidentem své obavy nad situací v Afghánistánu.

V průběhu jednání také premiéři V4 s prezidentem Munem přijali společné prohlášení týkající se oblastí vzájemné spolupráce, mezi něž patří například věda a výzkum, ekonomická spolupráce, boj proti pandemii covid-19 a další globální výzvy.

Po skončení summitu proběhla bilaterální schůzka českého předsedy vlády s korejským prezidentem, která se soustředila na možnosti spolupráce v oblasti energetiky, eletromobility a turismu. „Těšíme se na obnovu přímého leteckého spojení mezi Soulem a Prahou a zintenzivnění turistického ruchu,“ prohlásil Andrej Babiš.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie