Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

30. 6. 2018 19:14

Premiér se zúčastnil oslav 100 let vzniku československé armády a v Bataville připomněl odkaz T. Bati

Český premiér Babiš, francouzská ministryně obrany Parlyová a slovenský premiér Pellegrini, 30. června 2018 v Darney.
Český premiér Babiš, francouzská ministryně obrany Parlyová a slovenský premiér Pellegrini, 30. června 2018 v Darney.
Předseda vlády Andrej Babiš se během návštěvy Francie v sobotu 30. června 2018 zúčastnil společně s předsedou vlády Slovenské republiky Peterem Pellegrinim oslav 100. výročí od založení československé armády v Darney. V odpoledních hodinách pak navštívil město Bataville, kde připomněl odkaz českého podnikatele Tomáše Bati.

Po jednání s prezidentem Macronem v Paříži zamířil premiér Andrej Babiš do obce Darney na východě Francie. S premiérem Slovenska Pellegrinim se zúčastnili oslav 100. výročí přísahy Československé střelecké brigády a vzdali hold československým legionářům a uznání práva Čechů a Slováků na samostatný stát ze strany francouzských spojenců v červnu 1918.

„Celý tento rok slavíme stoleté výročí našeho dříve společného státu a společně s našimi slovenskými přáteli vzpomínáme během různých oslav na počátky našich společných moderních dějin. Na této pláni u malé, ale pro nás tak významné obce Darney, jsme se sešli, abychom spolu oslavili výročí první slavnostní přísahy Československého praporu a faktického slavnostního počátku naší společné armády. Právě armáda se stala symbolem československé státnosti, který nám dodal v počátcích tak důležité sebevědomí. Jsme tu také proto, abychom vzdali hold bojovému nasazení československých legionářů. Jejich odvaha a odhodlání pomohly nejen spojeneckým armádám, ale dodaly též sebevědomí rodícímu se státu,“ uvedl předseda vlády Andrej Babiš.

V odpoledních hodinách pak český premiér navštívil město Bataville, které v kraji Loraine založil v 30. letech Tomáš Baťa. Navštívil areál tovární a městské aglomerace postavené ve známém baťovském stylu, výrobnu obuvi dle baťovského vzoru a další projekty v areálu. Během odborného kolokvia pak připomněl odkaz českého obuvníka, který patřil mezi největší podnikatele své doby. Během návštěvy se předseda vlády Babiš setkal také se zástupci obcí v regionu Sarrebourg - Moselle Sud a Lorraine.

„Jsem rád, že občané Bataville stále dodržují baťovskou tradici a že jsem je mohl osobně podpořit v zachovávání odkazu Tomáše Bati, který je pro nás, lidi z byznysu, největším vzorem,“ uvedl předseda vlády Andrej Babiš.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie