Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

11. 11. 2021 14:59

Premiér Babiš se zúčastnil oslav u příležitosti Dne válečných veteránů

Na pražském Vítkově proběhla oslava Dne válečných veteránů, 11. listopadu 2021.
Na pražském Vítkově proběhla oslava Dne válečných veteránů, 11. listopadu 2021.
Předseda vlády Andrej Babiš se ve čtvrtek 11. listopadu 2021 zúčastnil slavnostního nástupu u příležitosti Dne válečných veteránů u Národního památníku v Praze na Vítkově. Premiér položil věnec na Čestném dvoře památníku a minutou ticha uctil památku všech, kteří bez váhání nasazovali životy za svobodu své vlasti.

Den válečných veteránů je příležitostí, abychom vzdali úctu a poděkovali našim legionářům, našim vojákům, kteří bojovali za svobodu a kteří vybojovali i vznik našeho prvního samostatného státu v roce 1918. V současné době žije v Česku posledních 187 válečných veteránů z druhé světové války. Vzpomínám na 11. listopad 2018, kdy jsme v Paříži oslavili 100 let od konce 1. světové války za přítomnosti všech světových politiků. Tento den je  významný pro celý svět,“ uvedl premiér. 

Oslav se zúčastnili také ministr obrany Lubomír Metnar, představitelé Armády ČR, zástupci diplomatického sboru, významní představitelé státní správy a samosprávy, zástupci Československé obce legionářské a dalších veteránských organizací. Vedle čestných jednotek a jednotek pozemních a vzdušných sil Armády ČR byli přítomni také váleční veteráni mimo činnou službu a příslušníci aktivních záloh.

Den válečných veteránů se slaví v den, kdy bylo v roce 1918 uzavřeno příměří mezi Spojenci a Německem, které ukončilo 1. světovou válku. V ČR si tento den připomínáme od roku 2001. 11. listopad je příležitostí veřejně si připomenout nejen československé vlastence, kteří ve dvou válečných apokalypsách nezištně a bez váhání nasazovali životy za svobodu své vlasti, za obnovení státní suverenity, ale je i příležitostí pro vzpomínku na naše vojáky, kteří se nevrátili z novodobých zahraničních misí. Po roce 1990 zahynulo v misích 30 českých vojáků. Máme i 15 737 novodobých válečných veteránů, kteří odjeli po sametové revoluci bojovat do dalekých zemí.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie