Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

30. 10. 2018 19:44

Premiér Babiš se zúčastnil oslav výročí vzniku Československa v Martině a Ružomberoku

Andrej Babiš při pietním aktu v Martině, 30. října 2018.
Andrej Babiš při pietním aktu v Martině, 30. října 2018.
V úterý 30. října 2018 navštívil předseda vlády Andrej Babiš Slovenskou republiku, kde se zúčastnil slovenské části oslav 100. výročí vzniku samostatného Československa.

Premiér Andrej Babiš položil v rámci pietního aktu v Martině věnec k pamětní tabuli budovy, kde byla přesně před 100 lety podepsána Martinská deklarace. Tou se zástupci Slovenska přihlásili k vytvoření společného státu.

Následně se Andrej Babiš zúčastnil slavnostního programu oslav 100. výročí vzniku ČSR v Martině. „Společnou minulost v jednom státě, která trvala úctyhodných 75 let, chápu jako závazek občanům jak České republiky, tak Slovenské republiky. Není lepších vztahů v Evropě ani ve světě než mezi Českou republikou a Slovenskou republikou – mezi našimi národy,“ zdůraznil premiér ve svém projevu. Dále uvedl, že ani jeden národ by nedosáhl samostatného státu samostatně. Podařilo se to pouze jejich spojením a spoluprací. Vyzdvihl také zásluhy Milana Rastislava Štefánika, který výrazně pomohl prosazení myšlenky samostatnosti.

Slavnostního programu v Martině se účastnil také prezident Miloš Zeman, předseda Senátu Milan Štěch, předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček a ministr obrany Lubomír Metnar.

Spolu se slovenským premiérem Peterem Pellegrinim poté Andrej Babiš poklepal na základní kámen nového papírenského stroje společnosti Mondi SCP v Ružomberoku, kde se papír vyrábí už 138 let.

V Ružomberoku se premiér Babiš zúčastnil také slavnostního koncertu Slovensko v srdci, na kterém vystoupili například rozhlasový Big Band Gustáva Broma, Peter Cmorík, Umelecký súbor Lúčnica, No Name a další.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie