Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

20. 7. 2018 12:08

Premiér Babiš se zúčastnil zahájení obnovy zámků Telč a Uherčice

Ředitelka Národního památkového ústavu Naděžda Goryczková a Andrej Babiš na zámku v Telči, 20. července 2018.
Ředitelka Národního památkového ústavu Naděžda Goryczková a Andrej Babiš na zámku v Telči, 20. července 2018.
V pátek 20. července 2018 se předseda vlády Andrej Babiš zúčastnil slavnostního zahájení projektů na obnovu státních zámků Telč a Uherčice. Investice v celkové hodnotě 320 milionů korun budou z 85 procent hrazeny z prostředků Integrovaného regionálního operačního programu (IROP).

Cílem projektů „Státní zámek Telč – Růže Vysočiny“ a „Zámek Uherčice – šlechtické sídlo jako divadelní scéna“ je především obnova a zachování historicky cenných památek. Setkání se zúčastnila také generální ředitelka Národního památkového ústavu Naděžda Goryczková.

Těší mne, že Česká republika umí efektivně čerpat evropské prostředky. Obnova památek je nejen přínosem kulturním, ale také ekonomickým. Zvýšení atraktivity obou zámků přiláká do Telče i do Uherčic více našich občanů a zahraničních turistů a pomůže rozvoji blízkého okolí včetně podnikatelských příležitostí,“ uvedl předseda vlády Andrej Babiš. Celkem navštíví české státní hrady a zámky na pět a půl milionu návštěvníků ročně.

V případě zámku Telč bude na celkovou investici ve výši 210 milionů korun využito 180 milionů korun z IROP a 31 milionů korun ze státního rozpočtu. Prostředky půjdou především na interiérovou i exteriérovou obnovu zámku, a to včetně inženýrských sítí a restaurování hodnotných mobiliářů. Po ukončení rekonstrukce v roce 2022 si budou moci návštěvníci prohlédnout nové a interaktivní expozice Zámeckého muzea a depozitáře v prostorách bývalého pivovaru.

Na zámku Uherčice půjdou evropské finanční prostředky ve výši 94 milionů korun spolu s 16 miliony korun ze státního rozpočtu především na záchranu a rehabilitaci hmotného areálu. Půjde například o restaurování nástěnných maleb, opravy dřevěných podlah a repasování oken a dveří. Spolu s modernizací technického zázemí by mělo být hotovo v roce 2020.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie