Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

25. 1. 2019 13:43

Premiér Babiš: Světové ekonomické fórum dává prostor slyšet spoustu zajímavých názorů

Světové ekonomické fórum v Davosu, 24. ledna 2019.
Světové ekonomické fórum v Davosu, 24. ledna 2019.

Předseda vlády Andrej Babiš se ve dnech 24. a 25. ledna 2019 zúčastnil Světového ekonomického fóra ve švýcarském Davosu. Zúčastnil se diskuzních panelů na téma globalizace 4.0 a budoucnosti Evropy. Jednal s prezidentem Brazílie a vietnamským předsedou vlády. Setkal se i s mnoha představiteli významných světových firem.

Předseda vlády se na Světovém ekonomickém fóru v Davosu zúčastnil dvou diskuzních panelů. Pracovní oběd světových ekonomických lídrů byl zaměřen na téma globalizace 4.0. Premiér se v rámci debaty soustředil především na propagaci České republiky jako země, která je připravena podporovat inovace a zavádění nových technologií v průmyslové výrobě i digitalizaci státní správy. Druhý diskuzní panel se zabýval tématem budoucnosti Evropy. Do debaty se zapojily další politické špičky, jako jsou premiéři Španělska, Chorvatska, Slovenska, Polska, Slovinska nebo také prezident Srbska a další.

Andrej Babiš se členy delegace Vladimírem Dzurillou a Karlem Havlíčkem, 25. ledna 2019.
Andrej Babiš se členy delegace Vladimírem Dzurillou a Karlem Havlíčkem, 25. ledna 2019.
„Byl jsem tady coby předseda české vlády poprvé po 18 letech minulý rok. Je tu největší koncentrace politiků a globálních firem na jednom místě. Člověk tu může za krátký čas potkat strašně moc politiků a byznysmenů a může tu tak za den a půl leccos vyřešit a dojednat. Tato platforma tak šetří čas a dává prostor slyšet spoustu zajímavých názorů,“ zhodnotil dva dny strávené v Davosu premiér Babiš.

Premiér Babiš měl na programu v Davosu také dvě důležitá jednání se zahraničními partnery. První den se setkal s prezidentem Brazilské federativní republiky Jairem Bolsonarem. Prodiskutovali spolu obchodní příležitosti v návaznosti na tradiční značky, jako jsou Baťa, Škoda nebo Tatra. Premiér představil projekt The Country for The Future, hovořil také o formátu V4 a oba politici se shodli na postoji k migraci. Kromě toho se zabývali i otázkou ekonomické spolupráce, zejména v leteckém a obranném průmyslu a ve výzkumu.

Premiér Babiš s brazilským prezidentem Bolsonarem, 24. ledna 2019.
Premiér Babiš s brazilským prezidentem Bolsonarem, 24. ledna 2019.
Druhý den jednal český premiér s vietnamským předsedou vlády. Mluvili spolu především o spolupráci v oblasti vědy a výzkumu, o zavedení přímé linky na trase Hanoj–Praha a možnostech zavedení krátkodobých bezvízových turistických pobytů pro české turisty cestující do Vietnamu. „S Vietnamem máme dlouhodobě nadstandardní vztahy. Shodli jsme se ale na tom, že vzájemný obchod s tím úplně nekoresponduje, a i když roste, mají naše firmy ve Vietnamu velké šance výrazně posilovat,“ dodal k setkání premiér.

Andrej Babiš s vietnamským premiérem, 25. ledna 2019.
Andrej Babiš s vietnamským premiérem, 25. ledna 2019.
Premiér Babiš měl v Davosu i celou řadu schůzek s významnými byznysmeny. Setkal se s výkonným ředitelem AT&T Communications Johnem Donovanem, se kterým probíral inovační strategii The Country for The Future. Další zajímavou schůzkou bylo setkání s výkonným ředitelem Apple Inc. Timem Cookem. Premiér vyzval šéfa Apple Inc., aby v Praze vybudovali první Apple Store. Při setkání s vedením společnosti IBM v čele s viceprezidentem Martinem Schroeterem se debatovalo o podpoře IBM při budování centra umělé inteligence v Česku, jednání s výkonnou ředitelkou společnosti VISA Charlotte Hogg zase otevřelo možnosti spolupráce s jejich inovačním centrem pro dopravu. Na setkání s výkonným ředitelem Huawei Ken Hu premiér Babiš zdůraznil, že je nezbytné zahájit širokou diskusi o kybernetické bezpečnosti na úrovni všech členských států EU.

Setkání s výkonným ředitelem Apple Inc., Timem Cookem, 24. ledna 2019
Setkání s výkonným ředitelem Apple Inc., Timem Cookem, 24. ledna 2019
Premiéra na Světovém ekonomickém fóru v Davosu doprovázeli místopředseda Rady vlády pro výzkum, vývoj a inovace Karel Havlíček a vládní zmocněnec pro IT a digitalizaci Vladimír Dzurilla.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie