Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

31. 10. 2019 16:32

Premiér Babiš v Průhonicích otevřel Stezku sucha, která pomáhá najít správné stromy do vyprahlých měst

Premiér Babiš v Průhonicích otevřel Stezku sucha, která pomáhá najít správné stromy do vyprahlých měst, 31. října 2019.
Premiér Babiš v Průhonicích otevřel Stezku sucha, která pomáhá najít správné stromy do vyprahlých měst, 31. října 2019.
Premiér Andrej Babiš spolu s ministrem životního prostředí Richardem Brabcem a ředitelem Výzkumného ústavu Silva Taroucy Ivanem Sucharou otevřel ve čtvrtek 31. října 2019 v Dendrologické zahradě v Průhonicích tzv. Stezku sucha. Ta bude sloužit k ověření, které druhy stromů jsou vhodné pro vysazení ve městech a obcích. Předseda vlády zároveň u příležitosti otevření stezky pomohl vysadit tři druhy suchomilných dubů.

Česká republika má jasno, co musí dělat ohledně klimatické změny. Máme Národní koalici pro boj se suchem. Součástí toho je také sázení stromků. Zavázali jsme se k tomu, že Česká republika vysadí 10 milionů stromků a miliardu sazenic. Úspěšné akce pořádá jak Ministerstvo životního prostředí, tak Lesy ČR,“ uvedl Andrej Babiš.

Samotná expozice a experimentální plocha Stezky sucha postupně vzniká. K finálním terénním úpravám a výsadbě dojde na jaře roku 2020. Na stezce lze zatím nalézt zhruba 140 dřevin, na kterých odborníci ověřují jejich vlastnosti. Jde především o odolnost proti nedostatku vláhy, extrémním letním teplotám a také úpalu, při kterém dřeviny trpí extrémním slunečním zářením a v jeho důsledku přicházejí o listy. Ve výběru je několik stovek druhů a keřů. Na stezce lze nalézt především listnáče, které je možné použít například jako stromořadí ve městech.

„Přednost by měly dostat především původní listnaté druhy stromů, ideálně pocházející z daného regionu, vhodné pro konkrétní stanoviště. Například pokud jde o výsadbu městské aleje, je důležité myslet nejen na to, aby konkrétní druhy stromů a keřů vydržely vysoké letní teploty, ale také jak budou čelit zvýšené zátěži emisí z dopravy nebo zda přežijí zimní mrazy,“ vysvětluje Ivan Suchara, ředitel Výzkumného ústavu Silva Taroucy.

Zeleň v urbanizovaných oblastech je jedním z klíčových adaptačních opatření na změny klimatu, protože ve městech a obcích žije převážná část obyvatel České republiky. Na podporu sázení ve městech se zaměřuje společná kampaň Ministerstva životního prostředí a Nadace Partnerství Sázíme budoucnost, jejímž cílem je vysázet do 5 let 10 milionů nových stromů.

Nové stromy do měst a obcí pomáhá šířit i nový dotační program Státního fondu životního prostředí ČR (SFŽP) Výsadba stromů. Program nabízí finanční pomoc lidem, kteří by rádi ve svém okolí vysadili nové stromy, od jednotlivých solitérů až po stromořadí.

„Kolem nás je spousta aktivních lidí, kteří by rádi zlepšili své bezprostřední okolí. Ať už jsou to sousedé z domu, kolegové z firmy nebo z úřadu, spolky nebo jednotlivci. Nový dotační program má jednoduché schéma a žadatelům finančně pokryje veškeré náklady na materiál nezbytný k výsadbě listnatých stromů a jejich následnou péči,“ řekl ministr životního prostředí Richard Brabec.

Program pokrývá organizátorům komunitního sázení zpětně plných 100 procent výdajů za nákup materiálu na výsadbu, ochranu a následnou péči o nové stromy. Příspěvek bude možné čerpat například na nákup sazenic, substrátu, kotvení, hnojiva, ochrany kmene či zavlažovacích vaků, ale i na zajištění odborného posudku. Spolupráce s odborníky zaručí, že zájemci budou sázet skutečně dřeviny, které na daném místě přežijí. Jaké druhy vybrat poradí návody zveřejněné na webu Sázíme budoucnost.

O dotace na výsadbu stromů mají lidé mimořádný zájem, což dokládá nejen počet podaných žádostí, ale i množství dotazů směřovaných na zákaznické centrum a krajská pracoviště SFŽP. „Za první dva týdny od spuštění jsme přijali 71 žádostí na částku přesahující 13,5 milionů korun a dvakrát tolik žádostí je v online systému rozpracováno. Nechci předjímat, ale bude-li příjem pokračovat stejným tempem, můžeme mít do konce roku vyčerpáno,“ doplnil ministr životního prostředí Richard Brabec.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie