Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

26. 5. 2018 17:52

Premiér Babiš zahájil na Brněnském výstavišti festival Re:publika

Slavnostní zahájení festivalu Re:publika na Brněnském výstavišti, 26. května 2018.
Slavnostní zahájení festivalu Re:publika na Brněnském výstavišti, 26. května 2018.
Předseda vlády Andrej Babiš se v sobotu 26. května 2018 zúčastnil společně s předsedou vlády Slovenska Peterem Pellegrinim zahájení festivalu Re:publika v areálu Brněnského výstaviště. Festival se koná při příležitosti 100. výročí založení Československa.

Je důležité si připomínat osmičkové roky. Náš společný stát trval 75 let, bylo to dlouhé manželství, nakonec jsme se rozvedli a teď máme ještě lepší vztahy než před tím. Myslím, že každý z nás vnímá, že jsme se vlastně ani moc nerozdělili, že jsme stále spolu. Spolu vystupujeme. Spolu bojujeme za naše zájmy v Evropě a myslím, že vztahy jsou skvělé. Chtěl bych poděkovat všem organizátorům za organizaci této oslavy. Je to skvělá akce. Těším se, až uvidím Slovanskou epopej. Přeji vám krásný den a pěknou oslavu,“ řekl na začátku festivalu premiér Babiš.

Předsedové vlád si společně prohlédli část expozice a zúčastnili se slavnostního otevření výstavy Alfons Mucha: Dva světy, na které je k vidění sbírka Muchových plakátů a především slavná Slovanská epopej.

Součástí festivalu byly i občanské konzultace, při nichž český a slovenský premiér diskutovali s občany o budoucnosti EU a její roli.

Zahájení festivalu se zúčastnila také ministryně financí Alena Schillerová, ministr školství, mládeže a tělovýchovy Robert Plaga, ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová, ministr kultury Ilja Šmíd a slovenská ministryně kultury Ĺubica Laššáková.

Více informací o festivalu najdete na https://www.gotobrno.cz/festival/festival-republika/.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie