Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

6. 9. 2012 12:01

Premiér: Bez přijetí stabilizačního balíčku nelze sestavit rozpočet

Vláda znovu přijala balíček daňových a pojistných zákonů, a to ve stejném znění jako byl přijat ve třetím čtení projednávání sněmovnou. Spojila s ním také žádost o vyslovení důvěry.

Pro zobrazení videa je nutné povolit JavaScript. Zde jsou instrukce jak povolit JavaScript ve Vašem webovém prohlížeči.

Nahrává se přehrávač videa ...

Kabinet Petra Nečase na svém dnešním jednání podruhé schválil tzv. stabilizační balíček, tedy soubor změn některých daňových, pojistných a dalších zákonů. Posílá jej tedy zákonodárcům k projednání podruhé, a to spojený s vyslovením důvěry.

Vláda současně připojila k tomuto návrhu usnesení, ve kterém v souladu s Ústavou žádá Poslaneckou sněmovnu Parlamentu ČR, aby skončila projednávání vládního návrhu zákona do tří měsíců od jeho předložení, a spojuje s touto žádostí a vládním návrhem svou žádost o vyslovení důvěry,“ prohlásil po skončení schůze vlády premiér Petr Nečas.

Veškeré změny musí mít podporu koalice

Poslanci budou mít přesto možnost se k balíčku vyjádřit a případně připojit pozměňovací návrhy, které ale musí být koaličně dohodnuty. „Musí se na nich shodnout celá koalice,“ zdůraznil premiér. Připomněl také, že konsolidační balíček se netýká pouze daně z přidané hodnoty. Celkový objem úspor, které má návrh přinést, činí více než 25 miliard korun. Předseda vlády zároveň zopakoval, že bez jeho přijetí návrh státního rozpočtu sestavit nelze.

Zásadní podmínka je, že nebude zvýšen deficit. To je pro mě klíčová otázka,“ prohlásil k návrhu místopředseda vlády Karel Schwarzenberg. „Rozpočet nesmíme postavit tak, že zase začneme plýtvat penězi,“ dodal. Vicepremiérka Karolína Peake také upozornila, že vláda se velmi zabývá i možnostmi úspor ve veřejné správě. Rozhodně na ně podle Karolíny Peake nerezignovala. „Naopak, zadala si jasný úkol najít úspory ve výši 12 miliard korun pro rok 2014 a 23 miliard pro rok 2015,“ uvedla s tím, že členové kabinetu se těmito strukturálními opatřeními budou zabývat ještě během září.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie