Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

25. 6. 2015 11:48

Premiér Bohuslav Sobotka míří do Bruselu na jednání Evropské rady

Předseda vlády Bohuslav Sobotka bude dnes a zítra jednat s šéfy států a vlád EU na summitu Evropské rady v Bruselu. Hlavními diskusními tématy dvoudenního jednání budou migrace, otázka návrhů Spojeného království na reformu EU a prohlubování hospodářské a měnové unie.

Klíčová diskuse červnového summitu se povede o možných řešeních migrační krize. Lídři EU se k tématu vracejí v návaznosti na aktuální vývoj a na své mimořádné zasedání v dubnu. Jejich debata bude vycházet především z jejich společného prohlášení z dubna tohoto roku a ze sdělení Evropské komise, které předkládá komplexní návrh opatření v oblasti migrace. Dokument obsahuje mimo jiné také návrh na spuštění nouzového relokačního systému a mechanismu na přesidlování uprchlíků.

Česká vláda dlouhodobě vystupuje proti zavedení povinného mechanismu přerozdělování migrantů (tzv. kvót), který nepovažuje za vhodné a účinné řešení současné situace. Premiér Bohuslav Sobotka bude v rámci Evropské rady trvat na uplatňování principu dobrovolnosti, jak s ním počítá prohlášení z mimořádné Evropské rady v dubnu. Svůj postoj koordinuje Česká republika také s ostatními státy Visegrádské skupiny, což prokazuje také včera vydané společné prohlášení.

Vedle migrace bude předseda vlády s evropskými partnery hovořit také o vztahu Spojeného království a Evropské unie a souvisejících britských návrzích na reformu EU. Premiér Sobotka o tomto tématu jednal již minulý týden s britským ministerským předsedou Davidem Cameronem, který mu potvrdil, že je připraven informovat Evropskou radu o svých dosavadních konzultacích. Obsahové záležitosti pak budou zpřesňovány a projednány během podzimu.

Česká vláda je otevřena diskusi o konkrétních návrzích, jakmile budou zveřejněny. Česká republika však odmítá, aby návrhy zpochybnily evropský integrační projekt a jeho základní principy, především volný pohyb osob. Přednost by z českého pohledu měly mít změny, které lze provést v současném rámci primárního práva.

Posledním z hlavních diskusních témat nadcházejícího zasedání bude prohlubování hospodářské a měnové unie. Podkladem pro tuto diskusi bude tzv. Zpráva pěti předsedů, tedy předsedů Evropské komise, Euroskupiny, Evropské rady, Evropského parlamentu a prezidenta Evropské centrální banky.

Ve svých závěrech se Evropská rada vyjádří také tématům bezpečnosti a obrany, digitální agendy a k evropskému semestru.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie