Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

21. 11. 2014 9:33

Premiér Bohuslav Sobotka navštívil USA

Předseda vlády ČR B. Sobotka se zúčastnil odhalení busty V. Havla v americkém Kongresu, 19. listopadu 2014.
Předseda vlády ČR B. Sobotka se zúčastnil odhalení busty V. Havla v americkém Kongresu, 19. listopadu 2014.
Odhalení busty Václava Havla v americkém Kongresu, setkání s českými krajany v Texasu, jednání s viceprezidentem Bidenem v Bílém domě či uctění památky J. F. Kennedyho v Dallasu, to jsou některé z mnoha událostí, kterých se účastnil premiér Bohuslav Sobotka během pracovní návštěvy Spojených států amerických ve dnech 17. až 20. listopadu 2014.

Společně s předsedou vlády se pracovní návštěvy USA účastnil ještě místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace Pavel Bělobrádek či ministr kultury Daniel Herman.

Cesta premiéra Bohuslava Sobotky do Spojených států amerických byla především symbolickým vyjádřením úcty a respektu k odkazu prezidenta Václava Havla, lidským právům a evropské i světové demokracii.

Datum odjezdu bylo naplánováno na 17. listopadu tak, aby se předseda vlády mohl poklonit památce tohoto pro české dějiny významného dne jak v Čechách, tak v USA.

Pracovní cesta premiéra ČR v USA - den po dni

1. den: Český premiér se v podvečer 17. listopadu zúčastnil společně s předsedou Poslanecké sněmovny PČR Janem Hamáčkem, místopředsedou vlády pro vědu, výzkum a inovace Pavlem Bělobrádkem a ministrem kultury Danielem Hermanem večerního koncertu České filharmonie v Národní katedrále ve Washingtonu. Po té se setkali s bývalou ministryní zahraničních věcí USA Madeleine Albrightovou, kde hovořili zejména o zahraniční politice.

2. den: V úterý 18. listopadu navštívil premiér Bohuslav Sobotka Americké muzeum holocaustu ve Washingtonu. V odpoledních hodinách se setkal v Bílém domě s viceprezidentem USA Josephem Bidenem, kde se původně plánované půlhodinové jednání protáhlo až na hodinu a čtvrt. Diskutovali zejména otázky obrany a bezpečnosti, situaci na Ukrajině a o energetické bezpečnosti. Následně se premiér setkal s ministrem pro energetiku USA Ernestem Monizem.

3. den: Předseda vlády ČR se ve středu 19. listopadu 2014 v dopoledních hodinách zúčastnil diskuse vedené Peterem Ackermannem v Radě pro zahraniční vztahy (Council on Foreign Relations), což je americká nevládní organizace, kde se hovořilo o 25. výročí Listopadu 1989, Václavu Havlovi a jeho přínosu pro demokracii a dalších zejména zahraničně politických tématech.
Po poledni pak odhalil spolu s dalšími významnými osobnostmi bustu Václava Havla ve sněmovním křídle Kapitolu. Slavnostního odhalení se v české delegaci zúčastnili také předseda PSP ČR Jan Hamáček, místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace Pavel Bělobrádek a ministr kultury Daniel Herman. Po odhalení busty se česká delegace setkala s předsedou Sněmovny reprezentantů Johnem Boehnerem. A po té s šéfkou demokratické menšiny ve Sněmovně reprezentantů Nancy Pelosi.

4. den: Poslední den pracovní cesty premiéra Bohuslava Sobotky byl ve znamení setkání s českými krajany. Nejprve v městečku West položil základní kámen nové tělocvičny místní organizace Sokola a poobědval s honorárním generálním konzulem Raymondem J. Snokhausem. V texaském Dallasu se pak poklonil památce Johna F. Kennedyho u Grassy Knoll. Posledním bodem programu bylo setkání s krajany v The Sixth Floor Museum.

Podrobný program, fotogalerii a více informací naleznete na stránce /cz/premier-bohuslav-sobotka-v-usa-124433/

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie