Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

2. 5. 2017 16:45

Premiér Bohuslav Sobotka předal cenu Arnošta Lustiga signatářce Charty 77 Daně Němcové

Předseda vlády Bohuslav Sobotka se zúčastnil předávání Ceny Arnošta Lustiga, 2. května 2017.
Předseda vlády Bohuslav Sobotka se zúčastnil předávání Ceny Arnošta Lustiga, 2. května 2017.
Předseda vlády Bohuslav Sobotka se v úterý 2. května 2017 zúčastnil šestého ročníku předávání ceny Arnošta Lustiga. V rezidenci pražské primátorky ocenil spolu s Janem Pirkem, předsedou Výboru Ceny Arnošta Lustiga, signatářku a jednu z mluvčích Charty 77 Danu Němcovou.

Premiér Sobotka ve svém projevu vyzdvihl vytrvalost a odvahu Dany Němcové, se kterými si vedla při bojích za demokratickou společnost, včetně pomoci lidem pronásledovaným tehdejším komunistickým režimem. Předání ceny se zúčastnila také ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová.

Cenu pořádá od roku 2012 Česko-izraelská smíšená komora. Předseda vlády Bohuslav Sobotka je předsedou Čestného výboru ceny a vyhlášení se zúčastní už potřetí. Ocenění každý rok získá česká žijící osobnost, která se výrazně zasloužila za rozvoj morálních hodnot ve společnosti.

Projev předsedy vlády Bohuslava Sobotky při předávání ceny Arnošta Lustiga

Vážená paní Němcová, vážená paní primátorko, vážené dámy, vážení pánové, je mi skutečně velkou ctí zúčastnit se společně s Vámi letošního udílení Ceny Arnošta Lustiga.

Cena Arnošta Lustiga nám šestým rokem připomíná, že mezi námi žijí lidé s velkou vnitřní silou a schopností se vždy postavit za hodnoty svobody, demokracie, spravedlnosti a pravdy. Mnoho věcí se změnilo od roku 2011, kdy tuto cenu jako první dostal biskup Václav Malý. Za šest let se proměnila veřejná debata v České republice a změnila se také situace v Evropě a nakonec i ve světě.

Hodnoty, které se zdály po našem dějinném návratu k demokratickému právnímu státu, po našem vstupu do NATO, po našem návratu do integrované Evropy jako něco co je trvalé, samozřejmé a věčné, prochází v dnešní době velkou zkouškou od minimálně od doby pádu železné opony.

Terorismus, migrační krize, návrat nacionalismu, nové formy populismu, vzestup autoritářství nejen v Turecku, asertivní chování Ruska vůči jeho sousedům, to vše vytváří svět, který se v něčem začíná podobat dějinám, které jsme už ale jednou prožili. A nemáme na to zrovna jako Češi dobré vzpomínky. 

Troufám si říct, že tváří v tvář tomuto vývoji roste význam odkazu lidí, jako byl Arnošt Lustig. Nesnadné časy, které zažíváme, jsou naštěstí stále na úrovni mírně zvlněné hladiny v porovnání s ničivými událostmi, které poznamenaly generace našich rodičů a prarodičů. Zároveň si musíme uvědomovat vlastní zodpovědnost za to, že se hladina událostí opět uklidní a nestane se předzvěstí něčeho mnohem horšího.

Cena Arnošta Lustiga není jen způsobem, jak si připomínat ty nejsvětlejší lidské příběhy naší moderní historie. Je to také příležitost podívat se s určitým odstupem na naše dnešní problémy. Pomáhá nám ocenit odvahu lidí, kteří neváhali bojovat za spravedlnost a demokracii v době nesvobody. Díky takovým příležitostem si můžeme v praxi uvědomit, jak velkou změnu naše společnost prošla od roku 1989.

Důležitým milníkem na cestě k této změně byla Charta 77, která v letošním roce oslavila 40. výročí. Moje vláda se k odkazu Charty přihlásila krátkým manifestem, kde zdůraznila právě její význam pro současné demokratické zřízení České republiky.

Velmi mne těší, že letošní Cena Arnošta Lustiga připadne paní Daně Němcové, signatářce a také jedné z mluvčích Charty 77. Byla to také její odvaha a vytrvalost, která přispěla k tomu, že již více než čtvrt století žijeme v demokratickém státě. Patří jí za to naše velké uznání a hluboká úcta. Vážená paní Němcová, děkuji také za VONS, kde jste se zastávali lidí pronásledovaných režimem, to byla obrovsky záslužná práce. A děkuji za ty měsíce, které jste strávila v komunistickém vězení, protože jste se tehdejšího režimu nebála.

Dámy a pánové, děkuji za vaši pozornost a také za možnost účastnit se této slavnostní příležitosti.

Bohuslav Sobotka, předseda vlády

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie