Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

23. 4. 2015 10:58

Premiér Bohuslav Sobotka se v Bruselu zúčastní mimořádné Evropské rady

Předseda vlády Bohuslav Sobotka se dnes v Bruselu setká s šéfy států a vlád EU v rámci mimořádného summitu Evropské rady, který se bude věnovat migraci. Mimořádný summit svolal stálý předseda Evropské rady Donald Tusk v reakci na tragické události minulých týdnů ve Středomoří.

Premiér bude s evropskými partnery diskutovat o opatřeních, jež by měla přispět k řešení migrační krize v centrálním Středomoří. Ta by se v první řadě měla zaměřit na boj proti převaděčským skupinám. Jsou to právě tyto kriminální organizace, které na bezvýchodné situaci uprchlíků vydělávají. Česká republika proto bude na Evropské radě prosazovat razantní zásahy vůči aktivitám převaděčů, a to včetně potápění lodí, ze kterých byli zachráněni migranti tak, aby lodě nemohly být znovu zneužity.

Českým zájmem je zároveň podpora postupného navyšování prostředků pro realizaci všech aktivit agentury Frontex a s podporou činnosti agentury Europol.

Druhým klíčovým úkolem, který stojí před Evropskou unií v současné imigrační krizi, je větší důraz na stabilizaci bezpečnostní a ekonomické situace ve zdrojových a tranzitních zemích.

Vzhledem k tomu, že se jedná o dlouhodobou prioritu kabinetu premiéra Bohuslava Sobotky, Česká republika je připravena významně zvýšit svou pomoc uprchlíkům v postižených regionech, nevyjímaje zapojení do Regionálních programů rozvoje a ochrany Evropské unie, a to včetně případného projektu na Ukrajině.

Již na začátku letošního roku vláda rozhodla o uvolnění 100 milionů korun na pomoc uprchlíkům přímo v uprchlických táborech. Loni se zároveň Česká republika zapojila do 22 společných operací agentury Frontex a v rámci společných aktivit EU byly do terénu vyslány zhruba tři desítky českých expertů.

V reakci na aktuální situaci je česká vláda připravena se i nadále podílet na společných operacích unijních agentur, a to nejen navýšením počtu expertů, ale i finančně a dodáním technického vybavení.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie