Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

18. 5. 2014 11:22

Premiér Bohuslav Sobotka uctil oběti terezínského ghetta

Terezín si v neděli 18. května 2014 připomněl perzekuci obyvatelstva během druhé světové války.
Terezín si v neděli 18. května 2014 připomněl perzekuci obyvatelstva během druhé světové války.
Terezín si v neděli 18. května 2014 připomněl perzekuci obyvatelstva během druhé světové války. Památku obětí fašistického režimu uctil také předseda vlády Bohuslav Sobotka společně s dalšími vrcholnými zástupci České republiky a s velvyslanci zemí z celého světa.

„Terezín je vykřičníkem, který upozorňuje na to, kam až mohou zajít jinak civilizované a vzdělané evropské společnosti, když snahu o společenskou soudržnost a mezinárodní spolupráci vymění za nekontrolovatelné nacionální bujení, nenávist a průmyslové vyvražďování. Máme obrovské štěstí, že můžeme žít v době, v níž evropská integrace umožnila vytěsnit běsy, které ve dvacátém století vyvolávaly krvavé konflikty mezi evropskými národy. Pevně věřím, že tak jako my, budou moci i naše děti díky Evropské unii prožívat své životy v míru a svobodě,“ uvedl předseda vlády ČR Bohuslav Sobotka v projevu.

Vzpomínkového aktu se dále zúčastnil předseda Senátu Parlamentu ČR Milan Šťěch, ministr obrany Martin Stropnický, ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová, ministr kultury Daniel Herman, ministr životního prostředí Richard Brabec a další významní hosté. Na Terezínskou tryznu se dostavili i zástupci USA, Srbska, Francie, Ukrajiny a dalších zemí.

Terezínská tryzna se koná od roku 1947. Každoročně tak stovky účastníků u tamějšího památníku vzpomínají na oběti holocaustu. Areálem ghetta prošlo za války na 155 000 Židů ze všech koutů Evropy. Většina z nich útrapné podmínky nepřežila. Část z nich byla deportována do jiných koncentračních táborů, kde byli po stovkách nahnáni do smrtících plynových komor. Do Malé pevnosti u Terezína bylo za období bojů druhé světové války dovezeno přes 30 000 lidí. I když se objekt nikdy nestal vyhlazovacím místem, tisíce lidí kvůli nelidskému zacházení a opakujícím se epidemiím našly v prostorách věznice svůj konec.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie