Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

23. 12. 2016 0:27

Premiér Bohuslav Sobotka: Vyjadřuji hlubokou lítost nad českou obětí teroristického útoku v Berlíně

Velký zármutek ve mně vyvolala zpráva, že jednou z dvanácti obětí teroristického útoku v Berlíně je také občanka České republiky. Vyjadřuji hlubokou lítost nad její tragickou smrtí a také soustrast a solidaritu všem jejím blízkým.

Snad mohu promluvit za všechny naše spoluobčany: V této těžké chvíli nejsou sami, jsme v duchu všichni s nimi, myslíme na ně, mají naši plnou podporu. Prostřednictvím ministra zahraničí jsem požádal zastupitelský úřad v Berlíně o maximální pomoc rodině zavražděné ženy.

Odsuzuji tyto barbarské teroristické činy, které mají za cíl rozsévat v Evropě strach, zmar a nenávist a které jsou přímým útokem na naši svobodu, kulturní identitu a demokratické hodnoty našeho života. Pevně věřím, že pachatel tohoto nelidského činu, k němuž došlo v Berlíně, bude co nejdříve dopaden a potrestán.

V sousedním Německu se tragicky potvrdilo, že terorismus nezná hranice a že jeho obětí se může bohužel stát i občan naší země.

Evropa musí být v těchto těžkých chvílích více než kdy jindy jednotná a silná, musíme zásadně posílit naši bezpečnost a vést proti těmto šíleným fanatikům nekompromisní boj. Musíme přísně chránit naše vnější hranice, zastavit nelegální migraci a zabránit všemi dostupnými prostředky šíření radikální islamistické náboženské nenávisti uvnitř Evropy.

Česká republika se na boji proti terorismu aktivně podílí a poskytuje v něm svým partnerům maximální pomoc. Zajištění bezpečnosti a ochrany občanů je pro vládu zcela zásadní priorita. Bezprostředně po berlínském útoku jsme v naší zemi preventivně posílili bezpečnostní opatření a navýšili počty policistů na veřejných místech s vyšší koncentrací občanů.

Zástupci bezpečnostních složek a tajných služeb průběžně vyhodnocují všechny dostupné informace. Vláda je připravena rychle a adekvátně reagovat.

Bohuslav Sobotka, předseda vlády ČR

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie