Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

9. 12. 2008 17:28

Premiér Dánského království uzavřel sérii předpředsednických návštěv šéfů vlád v České republice

Český předseda vlády uvítal ve Strakově akademii dánského předsedu vlády Anderse Fogha Rasmussena. Excelentní vztahy obou států budou podle A. F. Rasmussena tvořit pevnou podporu Dánského království během českého předsednictví v Radě EU.

A.F. Rasmussen, premiér DánskaPremiér Mirek Topolánek na tiskové konferenci seznámil zástupce médií s okruhem témat, kterými se se svým dánským protějškem zabýval v průběhu bilaterálního rozhovoru. Dánský předseda vlády Anders Fogh Rasmussen premiéra Mirka Topolánka ujistil, že Dánsko bude české předsednictví maximálně podporovat, Česká republika se podle jeho slov může spolehnout na pomoc při řešení největších výzev, která náš stát během předsednictví čekají. Jako takové jmenoval zejména finanční krizi a ochlazování ekonomik států Unie.   

V této souvislosti premiér Mirek Topolánek zdůraznil, že ČR i Dánské království sdílejí ve věci dopadu finanční krize podobný, liberální přístup. Současně nastínil, že způsoby řešení těchto dopadů vidí ve strukturálních reformách a zejména v implementaci Lisabonské strategie, která nabízí celou řadu nástrojů zahrnujících například podporu vědy a výzkumu, či malých a středních podniků. Jako jediné téma, ve kterém podle premiérových slov nebylo dosaženo stoprocentní shody je otázka aukce povolenek emisí CO2. Premiér mimo jiné poznamenal, že právě tato otázka bude nejdůležitější téma blížícího se summitu EU v Bruselu.

Dalším z probíraných témat byla spolupráce na misích v Afghánistánu. Dánský premiér vyzdvihl důležitost mezinárodní spolupráce na poli podpory demokratizace této země a zdůraznil nutnost zvýšení počtu jednotek v Afghánistánu.


Zvukový záznam tiskové konference:

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Fotogalerie [F] fotogalerie