Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

29. 8. 2013 16:10

Premiér: Elektřina bude levnější pro domácnosti i podniky

Premiér Jiří Rusnok jednal v Ostravě s podnikateli 29. srpna 2013.
Premiér Jiří Rusnok jednal v Ostravě s podnikateli 29. srpna 2013.
Snížení podpory obnovitelných zdrojů a distribučních poplatků zajistí nižší ceny energií pro domácnosti i pro podniky. Při návštěvě Moravskoslezského kraje to řekl premiér Jiří Rusnok.

Osm ředitelů významných firem Moravskoslezského kraje diskutovalo s předsedou vlády o problémech, které je trápí v regionu. Jedním z negativ, které snižují konkurenceschopnost podniků, je vysoká cena elektřiny. Premiér Jiří Rusnok řekl, že díky očekávanému schválení snížení poplatků za podporu obnovitelných zdrojů a zlevnění distribučních poplatků dojde k výrazným úsporám.

Tyto dva pozitivní kroky by se měly spojit dohromady a mělo by to dospět ke snížení cen elektrické energie, ať pro domácnosti, tak pro podniky. Půjde o nezanedbatelné snížení,“ řekl předseda vlády.

Vláda připraví plán pomoci Moravskoslezskému kraji

Připravujeme do vlády materiál, který se bude speciálně zabývat problematikou Moravskoslezského kraje a ohroženými podniky a tam, kde to půjde, tak by měl odblokovat a pomoci do budoucna kompenzovat potenciální dopady,“ vysvětlil Jiří Rusnok.

Rusnokův kabinet by chtěl ve spolupráci s krajem diskutovat o tom, že již nebudou zpřísňovány ekologické parametry v regionu. Kapacitně by také měly být posíleny silnice pro tranzitní dopravu. Zintenzivnit by měla také  ekonomická diplomacie, která má zajistit zvýšení exportu tuzemských výrobků do zahraničí.

Premiér se v rámci cesty do Moravskoslezského kraje setkal v Ostravě s šéfy firem OK, a.s., Evraz Vítkovice Steel, a.s., ArcelorMittal Ostrava, a.s., Třinecké železárny, Ostroj, a.s., Osram ČR, s.r.o. nebo Hyundai Motor Manufacturing Czech, s.r.o.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Zvuková příloha

Brífink premiéra Jiřího Rusnoka po jednání s podnikateli, 29. srpna 2013

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie