Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

8. 10. 2012 12:06

Premiér: Evropa a Amerika musí odstranit bariéry obchodu

Evropa a Amerika nyní stojí před společným úkolem, a to odstraněním zbytku obchodních bariér. Sdílíme stejnou civilizaci, uvedl dnes na konferenci Dny USA a EU ve svém projevu premiér Petr Nečas.

Předseda vlády Petr Nečas ve svém dnešním vystoupení na pražském Žofíně vyzval ke vzniku transatlantické zóny, tedy propojení volného obchodu mezi Evropskou unií a Severoamerickou zónou volného obchodu. Tato transatlantická zóna volného obchodu měla podle něj vzniknout již mnohem dříve. „Na vznik TAFTA stále není pozdě a já se domnívám, že je plně realistické usilovat o to, aby byla ustavena do konce této dekády,“ zdůraznil premiér.

Premiér Petr Nečas se zúčastnil mezinárodní konference Dny USA a EU na Žofíně, 8. října 2012

Zbylé bariéry a překážky v obchodu a pohybu mezi Evropou a Amerikou by měly být podle předsedy vlády odstraněny. „Odstraněním zbylých ekonomických a obchodních bariér bychom dobře posloužili našim ideálům, i našim zájmům,“ řekl na dnešní konferenci. „Naším společným dědictvím i cílem je svoboda, včetně svobody ekonomické, svobody obchodovat a podnikat,“ připomněl premiér Petr Nečas.

Evropu i Ameriku spojují stejné hodnoty

Amerika a Evropa jsou podle premiéra dvěma částmi jedné společné západní civilizace. „Žijeme na různých kontinentech, ale sdílíme tutéž civilizaci,“ poznamenal. Toto spojenectví je založeno na stejných hodnotách a politicky se projevuje láskou ke svobodě a její obhajobou, řekl ve svém projevu Petr Nečas. „Je mnoho skvělých důvodů toto spojenectví zachovat a ještě více prohloubit a posílit, nejen v zájmu nás, ale i ostatních mírumilovných a svobodymilovných zemí,“ dodal.

Jako jeden z důvodů nutnosti utužování spolupráce mezi Evropou a Amerikou zmínil premiér Petr Nečas očekávaný vzestup nových mocností politických a vojenských, ale především také ekonomických. „Jsem přesvědčený, že v obchodní spolupráci musí být USA a Evropská unie tahouny liberalizace světového obchodu,“ uvedl premiér.

Společnou výzvou Ameriky i Evropy by mělo být v současné době především téma obrovských zadlužení veřejných rozpočtů. Podle českého premiéra by mělo proto být cílem opět nasměrovat naše země k fiskální odpovědnosti a vyrovnaným veřejným rozpočtům. „Je to nutnost nejen politická a ekonomická, ale i morální,“ prohlásil předseda vlády.

Transatlantická konference Dny USA a EU, nad kterou i letos převzal záštitu premiér Petr Nečas, se koná již od roku 2002 a pravidelně hostí řadu významných hostů. Zabývá se hlavně důležitostí atlantické vazby mezi Spojenými státy a Evropskou unií, důležitostí politických, vojenských i hospodářských vztahů, ale také krizí evropského měnového systému, eura, dluhovou krizí, stejně jako aktuálními otázkami hospodářského a politického života USA.

Výběr z fotogalerie

       

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie