Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

6. 6. 2008 13:22

Premiér: Fakultní nemocnice nebudou převáděny na akciové společnosti

Během dnešního pokračování 32. schůze sněmovny uvedl předseda vlády Mirek Topolánek záměry vlády a ministerstva zdravotnictví.

Na delší dobu trvající tvrzení opozice o snaze kabinetu privatizovat fakultní nemocnice, reagoval dnes ve sněmovně premiér a uvedl: "Vážené kolegyně, vážení kolegové, já se nechci hlouběji pouštět k meritornímu nebo k nějakému detailnímu vyjadřování konsekvencí spojených s tím, kdyby prošel návrh pana doktora Ratha. Já chci tady jednoznačně veřejně garantovat, že k převodu na akciové společnosti u fakultních nemocnic ani rozhodnutím ministerstva, ani rozhodnutím vlády nedojde. To si myslím, že je třeba tady říci. Tím pádem nemusíme schvalovat tento krkolomný, velice, řekl bych, diskutabilní návrh zákona, který předložil předkladatel.“

Na reakce opozice pak premiér Mirek Topolánek dodal: „Já bych chtěl paní kolegyni (Soňa Marková, KSČM - pozn. vlada.cz) upozornit na to, že jsem tady teď mluvil jako předseda vlády, nikoli jako předseda Občanské demokratické strany.“

Potvrdil tak již dlouhodobější stanovisko kabinetu, že fakultní nemocnice nemají být privatizovány.
Podle serveru Tyden.cz pozitivně reagoval kancléř brněnské Masarykovy univerzity Jiří Nantl: "Jsme rádi, že premiér zasáhl. Je to jediný rozumný postoj, převod na akciové společnosti by způsobil neřešitelnou právní situaci" .

Parlament dal za pravdu premiérovi
Sněmovna nakonec těsně zamítla návrh, který měl podle stínového ministra zdravotnictví Davida Ratha (ČSSD) bránit změně fakultních nemocnic na akciové společnosti.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie