Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

31. 5. 2023 18:03

Premiér Fiala jednal v Bratislavě s francouzským prezidentem Macronem a slovenským premiérem Ódorem

Premiér Fiala se v Bratislavě setkal s francouzským prezidentem Macronem, 31. května 2023.
Premiér Fiala se v Bratislavě setkal s francouzským prezidentem Macronem, 31. května 2023.
Předseda vlády ČR Petr Fiala se 31. května 2023 sešel v Bratislavě na okraj mezinárodní konference Globsec s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem. Lídři diskutovali o spolupráci v oblasti jaderné energetiky, strategické spolupráci, další podpoře Ukrajiny a také o aktuálních evropských otázkách. Následně premiér Fiala jednal se svým slovenským protějškem Ľudovítem Ódorem. Premiéři se zabývali otázkami bilaterální spolupráce, především v oblasti energetiky a obrany, dále pak prioritami regionální spolupráce s ohledem na blížící se předsednictví ČR ve Visegrádské skupině a poválečnou obnovu Ukrajiny.

Premiér Fiala ocenil roli Francie v rámci tzv. jaderné aliance, která v EU sdružuje členské státy, které podporují využití jádra jako nízkoemisního zdroje a klíčového nástroje k dekarbonizaci ekonomiky. „Jedním ze společných témat ČR a Francie je jaderná energetika, protože patříme k těm podobně smýšlejícím státům, které věří v rozvoj jaderné energetiky, a hlavně si nedovedou svůj energetický mix představit bez rozvíjení jádra, a to i z hlediska naplňování klimatických cílů, ke kterým se Evropa i jednotlivé státy zavázaly. Pro nás je Francie v této věci silným a důležitým spojencem,“ uvedl premiér Fiala.

Dalším důležitým tématem jednání byla situace na Ukrajině, kde premiér apeloval na nutnost pokračování podpory Ukrajině a jednoty nejen EU, ale také celého demokratického světa. Lídři hovořili také o možnosti zapojení Francie do projektu vysokorychlostních tratí v Česku a o normě Euro 7. „My jsme přesvědčeni, že je třeba výrazně upravit současný návrh, který byl předložen, a jsem rád, že v této věci máme na straně francouzského prezidenta silného spojence,“ dodal premiér.

Francie byla loni 4. nejvýznamnějším obchodním partnerem ČR v dovozu a 8. ve vývozu. Obchodní bilance se za posledních dvacet let zvýšila čtyřikrát. Většinu českého vývozu do Francie tvoří automobily a automobilové komponenty, komponenty výpočetní techniky, telekomunikační zařízení, autobusy a přístroje.

Večer se český předseda vlády sešel v Bratislavě se slovenským premiérem Ľudovítem Ódorem. Jednalo se o první setkání s nově jmenovaným předsedou úřednické vlády. Premiér Fiala zdůraznil, že vztahy mezi našimi zeměmi jsou výborné. „Naše země jsou si velmi blízké ve všech oblastech, sdílíme podobné názory a čelíme stejným výzvám, což přirozeně vede k hledáním společných řešení,“ uvedl premiér Fiala.

Premiéři diskutovali celou škálu témat – od obranné spolupráce přes regionální spolupráci, aktuální evropská témata či energetickou bezpečnost. „Máme velmi dobrou spolupráci v oblasti bezpečnosti a obranné spolupráce, což je v dnešní době mimořádně důležité. Zmínili jsme rovněž otázku Ukrajiny. Mohu konstatovat, že náš pohled je shodný, jsme jednoznačně přesvědčeni, že je třeba podporovat Ukrajinu všemi prostředky, které jsou k dispozici, a musíme pokračovat dál v odmítání ruské agrese,“ řekl český předseda vlády. Oba lídři jednali i o další spolupráci ve formátu V4. Slovensko v těchto týdnech završuje své předsednictví ve skupině V4, které následně přebírá ČR.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie